Egyelőre csak tárgyalnak a munkaidő-csökkentésről

Türelmetlenek a szakszervezetek, mert még mindig nem kezdődtek el a tárgyalások a heti munkaidő csökkentéséről. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői tavaly novemberben abban egyeztek meg, hogy az idén május végéig megállapodnak a heti kötelező munkaidő többlépcsős csökkentéséről. Ez azonban mind a mai napig nem történt meg - írja a Népszabadság.

A szakszervezetek szerint az uniós csatlakozás időszerűvé teszi, hogy azonnal megkezdődjenek a tárgyalások a jelenlegi heti 40 órás munkaidő 38 órára rövidítéséről, hiszen az EU országaiban éves szinten átlagosan száz órával kevesebbet dolgoznak, mint nálunk.

A szakszervezetek többféle megoldást is elképzelhetőnek tartanak. Az MSZOSZ szerint első lépcsőben 2004 elejétől hetente egy órával lenne kevesebb a munkaidő. Wittich Tamástól, a szövetség elnökétől a Népszabadság megtudta: kezdeményezik a húszperces ebédidő beépítését a napi munkaidőkeretbe, jelenleg ugyanis húsz perccel tovább kell dolgoznia annak, aki napközben ebédel. Az MSZOSZ kezdeményezi azt is, hogy a karácsony szentestéje, december 24-e is legyen munkaszüneti nap, tehát ne kelljen előre ledolgozni.

A közüzemi dolgozókat tömörítő Autonóm Szakszervezeti Szövetség a munkatörvénybe foglalná, hogy legkésőbb 2006. január 1-jétől Magyarországon a heti kötelező munkaidő 38 óra legyen. Borsik János, az autonómok elnöke elmondta: a munkaidő-csökkentés végrehajtási módjáról lehet tárgyalni a munkáltatókkal, garanciát azonban csak az nyújt, ha azt törvénybe is iktatják.

Megértem a szakszervezetek türelmetlenségét, de nincs szó lényeges késlekedésről - mondta a Népszabadságnak Burány Sándor munkaügyi miniszter. Véleménye szerint a munkaidő-csökkentés ütemezése a gazdaság helyzetétől és a költségvetés teherbíró képességétől függ, s mivel egy ilyen intézkedés több tízmilliárd forint kiadással jár a munkaadók, illetve a költségvetés számára, érdemben a költségvetés tervezésével párhuzamosan, a nyáron lehet a tárgyalásokat megkezdeni - tette hozzá.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint időszerűtlen a 38 órás munkahét bevezetése. Szerinte a magyar gazdaság versenyképessége amúgy sincs jó helyzetben, nem célszerű tovább rontani ilyen intézkedéssel. A szövetség álláspontja az, hogy nem volna ésszerű törvényben követelni a 38 órás munkahetet, helyette továbbra is rá kellene bízni a munkaadókra és a munkavállalókra, hogy egyéni megállapodások révén szabályozzák a munkaidőt - írja szombati számában a Népszabadság.