Szabadon az első óvadékosok

Csütörtökön a fővárosban először helyeztek valakit szabadlábra óvadékért cserébe, amit július elseje óta tesz lehetővé a törvény. A kábítószer-visszaéléssel gyanúsított férfi ügyvédje egymillió forintot fizetett be, hogy engedjék ki az előzetesben lévő fiatalembert.

Két nappal az új törvény életbe lépése után egy fiatalember egymillió forint fejében, egy másik vádlott pedig hárommillió befizetése után hagyhatta el az előzetest - írja a Magyar Hírlap. A fővárosban egy kábítószer-visszaéléssel gyanúsított férfit engedtek ki az előzetesből, egy 33 éves férfit pedig Veszprém megyében engedtek ki hárommillió fejében. Utóbbit lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsítják. A letett óvadékot csak akkor kapja vissza a gyanúsított, ha mindvégig a hatóságok rendelkezésére áll.

Az első három nap 30 óvadék iránti kérelem érkezett a Fővárosi Bírósághoz, illetve a kerületi bíróságokhoz - mondta Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője. A bírák saját belátásuk szerint határoznak az összeg nagyságáról, a befizető anyagi helyzetétől és a bűncselekmény súlyosságától függően. Akkora óvadékot szabnak ki, amit még az illető ki tud fizetni, de elég ahhoz, hogy visszatartsa a szökéstől, és ne hagyja veszni az összeget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK