Szász Károly visszahívását tervezik

A Népszabadság értesülései szerint a kormány a parlament első őszi ülésnapján kezdeményezi Szász Károly visszahívását. A Pénzügyminisztérium érdemben nem reagált a hírre. A PSZÁF-elnök menesztését valószínűsíti azonban a miniszterelnök egy hétfői rádiónyilatkozata is. E szerint "elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket". Ezzel félreérthetetlenül a PSZÁF-re és Szász Károlyra utalt a kormányfő.

Nem hivatalosan, de megszületett a döntés arról, hogy a kormány kezdeményezi Szász Károly pénzügyi felügyeleti elnök menesztését az Országgyűlésnél. A Népszabadság információja szerint a kormány már csak a parlament szeptember 8-i, első őszi ülésnapjára vár. Az [origo] megkeresésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán nem nyilatkoztak Szász várható menesztéséről.

Kérdéseinkre, miszerint javasolja-e a pénzügyminiszter Szász Károly visszahívását a parlamentnek, illetve hogy még vizsgálják-e a PSZÁF és Szász Károly tevékenységét a brókerbotránnyal kapcsolatban, a következő választ kaptuk: "A brókerbotránnyal összefüggésben jelenleg több vizsgálat is folyik. Úgy gondoljuk, ezek jelenlegi szakaszukban nem tartoznak a nyilvánosságra, mivel kimenetelüket sem befolyásolni, sem megelőlegezni nem kívánjuk."

A Népszabadság egyelőre meg nem erősített értesülését támasztja azonban alá az is, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn a Klubrádió egyik műsorában azt mondta: "elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket". Bár nem nevezte meg, hogy mely állami szervekre gondolt, de más összefüggésben élesen bírálta a bankfelügyeletet.

Az elnök menesztése már várható volt, az utóbbi hetekben több kemény bírálatot kapott többek között a miniszterelnöktől, a pénzügyminisztertől és a kormányszóvivőtől is. Ezt megelőzően, a kormányváltás óta is többször támadták Szász Károlyt kormánypárti politikusok. A felügyelet elnökét ugyanis még 2000 áprilisában, az Orbán-kormány alatt választotta meg a parlament kormánypárti többsége. Az akkori ellenzékből mindössze a szabad demokrata Dornbach Alajos és Németh Imre jelenlegi földművelésügyi miniszter, MSZP-s képviselő voksolt Szász mellett.

Előző
Következő