A Fidesz házszabályellenesnek tartja a brókerbizottság felállításához benyújtott MSZP-s módosító indítványokat. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a Fidesz által javasolt vizsgálóbizottság álljon fel. Az MSZP többek között azt javasolta, hogy ne ellenzéki, hanem kormánypárti elnöke legyen a bizottságnak.

"A milliárdos sikkasztási és pénzmosási ügyben érintett bankok volt vezetőinek részvételével működő szocialista kormány a minimális parlamenti erőfölényével visszaélve el akarja szabotálni felelősségének vizsgálatát" - értékelte Répássy Róbert fideszes képviselő pénteki sajtótájékoztatóján az MSZP-nek azt a lépését, hogy módosító javaslatokat nyújtottak be a brókerügyet vizsgáló bizottság felállításáról szóló javaslathoz.

 

Az ellenzéki politikus felidézte: a szocialisták többek között azt kezdeményezték, hogy a 61 MSZP-s kérdés vizsgálata előzze meg a Fidesz kérdéseit, a bizottság működésének ideje rövidüljön le 6 hónapra, illetve ellenzéki helyett kormánypárti elnököt válasszanak.

 

Répássy szerint a módosító javaslatok házszabályellenesek, mivel a házszabály szerint a módosító javaslatok nem irányulhatnak a javaslatban szereplő eredeti feladatkör megváltoztatására. Példaként említette, hogy Medgyessy Péter múltjának kiderítésére is két vizsgálóbizottság állt fel, egy ellenzéki és egy kormánypárti, miután nem tudtak megegyezni a feladatkörben.

 

Az ügyrendi bizottság az ellenzéki képviselő információi szerint hétfőn foglalkozik az üggyel. Azonban Répássy úgy vélte, hogy a bizottság kormánypárti többsége várhatóan házszabályszerűnek fogja találni a módosítókat, márcsak azért is, mert az indítványok egy részét az ügyrendi bizottság szocialista elnöke jegyzi.

 

"Felelősségének vállalása helyett a kormány az ellenzéket, a nemzeti bank elnökét, a bankfelügyelet elnökét és a legfőbb ügyészt akarja a vizsgáló bizottság elé idézni" - tette hozzá a képviselő.

 

"Az elmúlt öt évre kiterjedően kell lefolytatni a brókerügy vizsgálatát, a parlamenti vizsgálóbizottság munkája csak így képzelhető el" - mondta Simon Gábor MSZP-s képviselő az MTI-nek Répássy szavaira reagálva. "A Fidesz fél attól, hogy a kormányzása alatti időszakban történteket is vizsgálná a bizottság" - tette hozzá.

 

"Érthető a Fidesz félelme attól, hogy a bizottságnak kormánypárti elnöke legyen, hiszen a testület javaslataink szerint az elmúlt öt évben történteket vizsgálná" - fogalmazott az MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy a testület paritásos alapon jönne létre, az elnöknek is egy szavazata lenne.

 

Wiener György, a módosító javaslatokat benyújtó szocialista képviselők egyike elmondta: a házszabály szerint a bizottság elnevezéséhez és tárgyához nem lehet módosító indítványokat benyújtani, de javaslataik nem erre irányulnak. Közölte: a bizottság elnevezésében nincs megjelölve, melyik kormány időszakára vonatkozna a vizsgálat. Hozzátette: mivel a brókerügy 2000-ben kezdődött, indokolt, hogy a vizsgálatot az Orbán-kormány időszakára is kiterjesszék. Wiener György elmondta, be lehet nyújtani módosító indítványt arra is, hogy melyik párt adja a vizsgálóbizottság elnökét.