Leszavazták Polt Pétert a parlamentben

Pető Iván (SZDSZ) a Magyar Televízió gazdálkodásával összefüggő, az ügyészség által korábban lezárt nyomozások miatt interpellálta Polt Péter legfőbb ügyészt a parlament mai ülésén. A politikus szerint ugyanis politikai okok miatt szüntették meg a büntetőeljárásokat. Polt szerint viszont szakmai alapon döntöttek. A parlament végül leszavazta Poltot.

A Magyar Televízió gazdálkodásával kapcsolatos nyomozások megszüntetése miatt interpellálta Polt Péter legfőbb ügyészt Pető Iván szabad demokrata képviselő. Pető szerint ugyanis politikai és nem szakmai okok miatt szüntették meg az ügyészségen az MTV-vel kapcsolatos nyomozásokat.

A kormánypárti képviselő szerint politikai okok miatt nem emeltek vádat az MTV pazarló gazdálkodása és a köztévé reklámidejének vitatható érékesítése miatt. A reklámidőt ugyanis a korábbi gyanú szerint nem azok a cégek értékesítették ténylegesen, amelyek az MTV-től megkapták erre a jogot, hanem továbbértékesítették. Az ügyek egy része Szabó László Zsolt korábbi tévéelnök nevéhez kötődik, akit a rendőrség korábban hűtlen kezeléssel gyanúsított. Emellett a kormánypárti képviselő azt is kifogásolta, hogy több esetben a közbeszerzési törvény megkerülésével kötöttek szerződést a köztévénél.

Polt Péter legfőbb ügyész kitartott amellett, hogy szakmai alapon járt el az ügyészség. Polt szerint ugyanis egyik esetben sem állapítottak meg bűncselekményt. Szerinte ugyanis sem a pazarló gazdálkodás, sem az MTV reklámidejének továbbértékesítése, sem a közbeszerzés megkerülése nem minősíthető bűncselekménynek. Pető Iván és az Országgyűlés nem fogadta el Polt válaszát, így az alkotmányügyi bizottság tárgyal majd az ügyről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK