Az oktatási jogok biztosa szerint sem a hepatitis C-vel fertőzött, sem az AIDS-betegeket nem lehet kizárni az oktatásból. A szülőket pedig egyetlen jogszabály sem kötelezi arra, hogy tájékoztatást adjanak gyermekük betegségéről. Akik mégis megteszik, gyakran kerülnek bajba, ám az ezen betegségek miatt gyermeket kizáró iskolák jogsértést követnek el. Magyarországon tucatnyi HIV-fertőzött gyermeket kezelnek, akik többsége magántanuló - írja a Magyar Hírlap.

Sem a hepatitis C-, sem az AIDS-betegek nem fertőznek a mindennapi érintkezéssel, ezért az ilyen vírust hordozó gyermeket nem lehet kizárni az oktatásból - közölte Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. A biztostól jogvédők kértek állásfoglalást, mert a közelmúltban szülők tiltakoztak Debrecenben, hogy nem akarják gyermeküket egy hepatitis C-vírussal fertőzött iskolással egy közösségbe járatni. A szakemberek szerint fölösleges az aggodalom: ha valaki egy légtérben van a fertőzöttel, attól nem kaphatja meg a betegséget - írja a Magyar Hírlap.

A szülőket egyetlen jogszabály sem kötelezi arra, hogy tájékoztatást adjanak gyermekük betegségéről. Bajba inkább az kerül, aki nyíltan vállalja betegségét - mondta Aáry-Tamás. Az oktatási biztos olyan esetet is vizsgált, amikor egy diák, aki még kisgyermekként vérkészítmény útján szerezte betegségét, HIV-fertőzöttsége miatt nem iratkozhatott be abba a középiskolába, ahová felvették. Az ilyen iskola azonban jogsértést követ el.

HIV-fertőzött gyerekeket kezelő orvosok szerint, ha egy beteg gyerek iskolába kerül, tájékoztatást adnak az esetleges teendőkről. Például ha vérzik az orra, a fertőzött gyereknek kesztyűben kell befogni az orrát. A vér azonban csak akkor fertőz, ha nyílt sebbel vagy sérült nyálkahártyával érintkezik.

A lap szerint Magyarországon csak tucatnyi gyereket kezelnek HIV-vírussal, akik azonban többnyire magántanulók, bár volt olyan is, aki lakott kollégiumban. Az iskolákból sokszor nem a betegségre, hanem magatartásukra, tanulmányi eredményeikre hivatkozva bocsátották el őket.

A HIV-fertőzöttek azonban bármilyen közösségbe járhatnak, dolgozhatnak konyhai alkalmazottként, fodrászként, borbélyként, masszőrként, tetoválóként, és csak az általános, egészségügyi intézményekben is követendő szabályokat kell betartaniuk. Nem adhatják oda másoknak az általuk használt borotvát és a fogkefét.

Szakmai körökben sokan hiányolják a fertőző betegségekről szóló, mindenki által hozzáférhető felvilágosítást. Az Egyesült Államokban a helyi "ÁNTSZ" (Central for Disease Control and Prevention) honlapján részletesen lehet tájékozódni a fertőző betegségekről (AIDS, hepatitis C) terjedésükről, tüneteikről, lefolyásukról, megelőzésükről. Itthon csak titkolóznak, aminek következménye tudatlanság és félelem, amint azt a debreceni eset is mutatja - mondta a Magyar Hírlapnak egy szakorvos.