Brókerbotrány: az MSZP az ügyészséget támadja

Az ügyészség a rendőrség tudta nélkül szállította át csütörtökön egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe Rejtő E. Tibort, a brókerbotrány egyik, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottját. Erre éppen akkor került sor, amikor a rendőrség kihallgatta volna Rejtőt - állítja Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint a rejtélyes ügyészségi akcióval hátráltatják az eredményes rendőrségi nyomozást. Az ügyészség szerint folyamatosan összhangban dolgoznak a rendőrséggel, de ők a nyomozás urai, ezért dönthetnek a gyanúsítottak kihallgatásról a rendőrség tudta nélkül is.

Rejtő E. Tibort, a K&H Bank előzetes letartóztatásban lévő volt vezetőjét a rendőrség tudta nélkül az ügyészség előbb a Fővárosi Főügyészségre, majd egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállította csütörtökön - jelentette be az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Juhász Gábor elmondta, "újságírói pletykákból" értesült arról, hogy Rejtő E. Tibort előbb büntetés-végrehajtási ügyészhez, majd a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályára szállították, amelyet Juhász Gábor szerint "a pesti köznyelv csak az előző kormány vélt bűnügyének temetőjeként ismer". Azt is közölte, hogy kérésére a rendőrség megerősítette a volt bankvezér büntetés-végrehajtási intézetbe szállítását.

A frakcióvezető-helyettes furcsállja, hogy "az egyeztetett vizsgálati terv szerint, fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozásban" sem a volt bankvezető elszállítása előtt, sem utána nem értesítették erről a rendőrséget.

Úgy látja, vége lett a korábban hangoztatott jó együttműködésnek. "Az ügyészség a brókerügy mindkét fontos emberével érdekesen viselkedik, hiszen Kulcsár Attila esetében úgy tűnik, mintha egy kicsit halogatná a kihallgatást, Rejtő E. Tibor esetében pedig kizárja a rendőrséget a kihallgatásból, és máshová szállítja, így jelentősen csökkentve a rendőrség esélyeit a sikeres nyomozásra" - jelentette ki a szocialista politikus.

Juhász Gábor információja szerint egyébként a nyomozati terv alapján éppen csütörtökön hallgatták volna ki a K&H volt vezetőjét. Feltehető a kérdés, az ügyészségi fordulatnak köze van-e az országgyűlési brókerbizottsághoz a szocialista párt által benyújtott hatvan kérdésnek - mondta a frakcióvezető-helyettes.

Juhász Gábor szerint az egyik kérdés magyarázatot adhat "a rejtélyes ügyészi akcióra". A kérdés - ismertetése szerint - úgy szól: "van-e alapjuk azoknak a híreszteléseknek Rejtő E. Tiborral kapcsolatban, hogy 2001 őszén felmerült egy bizonyos bűncselekmény elkövetésének gyanúja, és ha ez így van, megtörténhetett-e, hogy a kormány vagy kabinet más tagjai a miniszterelnök tudta nélkül közreműködtek ennek az ügynek az elsimításában".

Juhász Gábor úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a kérdésben szerepel Pintér Sándor akkori belügyminiszter, Demeter Ervin titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter neve.

"Az én magyarázatom az, hogy nagy valószínűséggel Pintér Sándorra próbál az ügyészség valamilyen terhelő bizonyítékot gyűjteni, és nem várható el a volt kollégáktól, hogy a volt főkapitányra terhelő adatokat keressenek" - mondta Juhász Gábor. Idézte Szalai Annamáriát, a Fidesz médiapolitikusát, aki szerint ha a K&H ügy tanúi vallani kezdenek, Medgyessy Péter miniszterelnök bankárként is megbukik.

Juhász Gábor szerint az ügy tisztázása érdekében fel kell tenni a kérdést a legfőbb ügyésznek, tartja-e korábbi állítását, hogy egyedi ügyekben nem ad utasítást, és ebben az esetben sem tette. A szocialista képviselő kíváncsi arra is, Polt Péter szerint az ügyészség "egy csapatban focizik-e a rendőrséggel", illetve Szalai Annamária kijelentése ügyészségi kiszivárogtatáson alapul-e.

Juhász kijelentéseire Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy szerinte a szocialista pártnak komoly félnivalója van Rejtő E. Tibor vallomásától, ezért most már nem egyszerűen interpellációkkal akarnak nyomást gyakorolni az ügyészségre, hanem napi szinten kívánnak beavatkozni az ügyészség munkájába - közölte.

"Felszólítjuk Medgyessy Pétert, hogy annak a találkozónak a szellemében, amelyen az ügyben eljáró hatóságok vezetői vettek részt, tartsa távol a szocialista pártot a K&H-ügyben folytatott nyomozástól" - mondta Répássy Róbert.

Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő az MSZP-s vádakra azt mondta: szerinte az ügyészség folyamatosan összhangban dolgozik a rendőrséggel, azonban ezt az összhangot kiemelt ügyekben az ügyészség felügyeli, és ezért hallgathatta ki Rejtő E. Tibort, a K&H Bank előzetes letartóztatásban lévő vezetőjét. A szóvivő közölte azt is, hogy "változatlanul egy csapatban játszik az ügyészség a rendőrséggel, de a büntetőeljárási törvény a szövetségi kapitány személyét kijelöli, és az ügyészség a nyomozás ura".

Hozzátette: a nyomozás érdekeit nem szolgálja, hogy valamely nyomozati cselekmény a nyilvánosság elé kerül. Szokatlannak nevezte, hogy a nyomozás bármely mozzanatát bárki kritikával illesse, illetve beleszóljon annak menetébe, mivel az a hatóságok feladata. Borbély elmondta, hogy a meghallgatás jegyzőkönyveit az ügyészség tanulmányozza, de a rendőrségnek azt nem küldte meg.

Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgató-helyettese megerősítette: a rendőrség nem tudott arról, hogy az ügyészség elszállította és kihallgatta Rejtő E. Tibort. Németh azt  nem kívánta kommentálni, hogy ez milyen formában befolyásolja a további nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK