Új javaslat Taszár hasznosítására

A taszári Kapos Bázis Repülőtér megmaradása érdekében új megoldási lehetőséget ajánl a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a honvédelmi miniszternek, amennyiben az amerikai hadsereg nem tart igény a bázisra. Ezt Gyenesei István keddi tájékoztatóján mondta el.

Nemzeti logisztikai támogató bázis létrehozását javasoljuk a Kapos Bázis Repülőtér és a kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai és Támogató Ezred fúziójával - nyilatkozta Gyenesei István a megyegyűlés elnöke.

"Taszár olyan nemzeti érték, amelyet mindenképpen meg kell tartani, ezért ajánlunk Juhász Ferenc honvédelmi miniszter figyelmébe az eddigiektől teljesen eltérő hasznosítási lehetőséget" - mondta a megyei közgyűlés elnöke. Közölte: a taszári bázis hasznosításával kapcsolatos új alternatíva azt követően merült fel, hogy a megyei közgyűlés küldöttségének előző heti brüsszeli látogatásán Herman János NATO-nagykövettel történt találkozón egyértelművé vált, hogy az amerikai hadsereg nem tart igényt hosszú távon a taszári bázisra.

A javaslat mellett szóló érvként említette: azzal, hogy a kaposvári logisztikai ezred Taszárra költözne, felszabadulna a laktanya, amelyet a városnak átadva lehetőség nyílna az északi ipari park és lakópark kialakítására, továbbá a belvárosból oda telepíthetnék a tűzoltóságot és mentőszolgálatot. "A két alakulat fúzióját követően Taszáron minden feltétel adott lesz a logisztikai bázisként történő üzemeltetéshez, későbbiekben esetleg NATO, és nem utolsósorban civil regionális logisztikai központ és polgári repülőtér kialakításához, működtetéséhez" - mondta a közgyűlés elnöke.

"A Kapos Bázis Repülőtér fejlesztésére az amerikai hadsereg 1995 óta 2,5 milliárd forintot költött, felújították a szállásokat, a konyhát, kiépítették a számítógépes hálózatot, ami azt jelenti, hogy a fúzió minimális anyagi ráfordítással megoldható lenne. Természetesen többféle alternatívát is el tudunk fogadni, egyet azonban nem, éspedig azt, hogy megszűnjön a taszári bázis" - jelentette ki Gyenesei István.