Kártérítési pert indít a szolnoki önkormányzat Várhegyi Attila ellen - írja a Népszabadság. Várhegyit tavaly ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre különösen nagy értékű hűtlen kezelés miatt, mivel 1995-ben szolnoki polgármesterként szabálytalanul, adott el önkormányzati ingatlanokat, és ezzel 154 milliós kárt okozott.

Polgári peres eljárás keretében kártérítési pert kezdeményez a szocialista vezetésű szolnoki önkormányzat Várhegyi Attila, a város volt polgármestere ellen - írja a Népszabadság. A Fidesz volt pártigazgatóját, volt kulturális államtitkárt tavaly októberben ítélték egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, és 500 ezer forint bírságra folytatólagosan elkövetett, különösen nagy értékű hűtlen kezelés miatt. Az ítélet szerint a volt polgármester összesen 154 milliós kárt okozott az önkormányzatnak, bár ebből valamennyi megtérült.

Az ítélet szerint Várhegyi tudatosan jogtalanul járt el, amikor Szolnok polgármestereként szerződéseket kötött az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok eladásáról, úgy, hogy a közgyűléstől erre nem volt felhatalmazása. Az ingatlanokat a vád szerint mélyen áron alul értékesítette.

A szolnoki önkormányzat időközben pert indított a Várhegyi által eladott ingatlanok visszaszerzésére is. Az ingatlanok új tulajdonosai is beperelték azonban a várost, mivel szerintük az 1995-ben papíron tulajdonukba került ingatlanokon nem tudták elkezdeni beruházásaikat a szerződések körüli jogvita miatt. Ebben a perben elsőfokú döntés már született, amelyben százmilliós kártérítésre kötelezték az önkormányzatot.

Várhegyi, aki az ítélet után lemondott képviselői mandátumáról és visszavonult a közélettől, a Népszabadságnak csak annyit nyilatkozott az ügyről, hogy már semmilyen baloldali döntésen nem csodálkozik.