Az idén rekordhosszúságú, ötnapos karácsony lesz, december 25-26-a ugyanis csütörtökre és péntekre esik. Jövőre már kevesebb lesz a szabadnap: december 25-26-a hétvégére esik, az egész évben mindössze két alkalommal kerül sor a munkaszüneti napok körüli munkarend átrendezésére. Nem lehet kizárni, hogy rövidesen újabb munkaszüneti napról dönt a kormány javaslatára a parlament: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége ugyanis nem mond le korábbi követeléséről, hogy december 24-e is legyen hivatalosan munkaszüneti nap.

Jövőre már csak három napig tölthetjük együtt az ünnepet: december 25-26-a ugyanis hétvégére esik, az egész évben mindössze két alkalommal kerül sor a naptár szerinti munkaszüneti napok körüli munkarend átrendezésére. Elképzelhető azonban, hogy rövidesen újabb munkaszüneti napról dönt a kormány javaslatára a parlament: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége ugyanis nem mond le korábbi követeléséről, hogy december 24-e is legyen hivatalosan munkaszüneti nap - írja a Népszabadság.

A január 2-i, pénteki munkanapot a rákövetkező szombaton, január 10-én kell ledolgozni, míg a karácsony előestéjének számító december 24-ét hat nappal korábban, 18-án, szombaton. Jövőre március 15-ére hétfőn emlékezünk, a munka ünnepe, május 1-je eleve munkaszüneti napra, szombatra esik, csakúgy, mint az október 23-i állami ünnep. Augusztus 20-a pénteken lesz, mindenszentek pedig hétfőn.

A tömegközlekedési szolgáltatóknál nem az ötnapos ünnep alatt, hanem az azt megelőző napokban lesz érezhető a csúcs. A fővárosban a BKV főleg a bevásárló-vasárnapokra erősít, akkor is főként a karácsonyi vásárok, nagyobb bevásárlóközpontok irányába tartó járművek számát növeli. A tapasztalatok szerint már december 24-én is jelentősen csökken a fővárosban utazók száma. A cég illetékesei úgy gondolják, idén sem lesz ez másként, vagyis mind az öt napra ünnepi beosztással készülnek. Karácsony idején a MÁV-nál is úgynevezett szabadnapi menetrend szerint, de mentesítő szerelvényekkel közlekednek a vonatok.