Fidesz: Jobb számokért menesztette az MSZP Mellárt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője "sunyi eljárásnak" nevezte a Központi Statisztikai Hivatal elnökének leváltását. Mellár Tamás menesztését - meg nem nevezett, de szakmai okokra hivatkozva - csütörtökön jelentette be a kormányszóvivő.

A Fidesz szerint a kormány azért váltotta le Mellár Tamást, a KSH elnökét, mert olyan vezetőre van szüksége, "aki a kormányzati szempontok iránt megértő, egyes adatok vonatkozásában nagyvonalúbb, szolgalelkűbb lesz" - mondta Áder János. Szerinte, ha erre korábban került volna sor, akkor az EU Bizottságának kritikáját is kiváltotta volna, és az országjelentésben is szerepelne. Azt mondta: a nemzetközileg is elismert szakember menesztését a kormány nem tudta szakmai indokokkal alátámasztani.

Mellár Tamás leváltását csütörtökön jelentette be a kormányszóvivő. "Szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi" - indokolta a lépést Gál J. Zoltán. A felmentésről szóló döntést Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte szerdán Mellár Tamással. A Hír Tv információi szerint Kiss Péter nem indokolta a döntést, arra szakmai magyarázatot nem adott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK