A depressziósokat érdekli legjobban a gyógyszer ára

Vágólapra másolva!
A lakosság majdnem egyharmada kérdezi meg orvosát arról, hogy az általa felírt gyógyszer mennyibe fog kerülni - derül ki a GfK. Piackutató Intézet felméréséből. Leggyakrabban a depressziós és szorongásos megbetegedésben szenvedők, illetve a cukorbetegek érdeklődtek már orvosuknál a gyógyszer ára felől.
Vágólapra másolva!

A lakosság 29 százaléka tesz fel kérdést már orvosának arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül az a gyógyszer, amelyet felír betegségére. Közöttük a szorongásosok, illetve depressziósok a legnagyobb arányban, 46 százalékos gyakorisággal érdeklődnek a gyógyszer ára felől. Őket követik a cukorbetegek, a gyomor- és nyombélfekélyre panaszkodók 36 százalékkal, majd az allergiás megbetegedéstől, a migrénes, gyakori fejfájástól szenvedők (33 százalék). A felmérés szerint legritkábban, 31 százalékban a csontritkulásos betegek kérdeznek rá az orvosság árára -derül ki a GfK. Piackutató Intézet által készített reprezentetív felmérésből.

Az intézet azt is megkérdezte a résztvevőktől, hogy megkérték-e már orvosukat, hogy olcsóbb gyógyszert írjon fel számukra. A válaszokat a havi nettó jövedelem alapján összesítették. E szerint a lakosság 17 százaléka kéri meg orvosát arra, hogy inkább egy másik, olcsóbb gyógyszert írjon fel neki. A 90 ezer forintnál kevesebb havi jövedelemből gazdálkodók egynegyede kérte már erre orvosát, a 90 és 150 ezer forint közötti összegből élőknek a 16 százaléka, a 150 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásokban pedig 9 százalékos azok aránya, akik inkább az olcsóbb gyógyszert választják.