Még három hetük maradt a vízlopóknak

Vágólapra másolva!
Augusztus utolsó hetében lép életbe a vízlopás elleni önkormányzati rendelet. E szerint a Fővárosi Vízművek ötszörös árat számlázhat az ellopot víz után.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat április végén elfogadott rendelete szerint ötszörös díjat számolhat fel a Fővárosi Vízművek azoknak, akiket vízlopáson kapnak. A jogszabályt a gyakorlatban augusztus utolsó hetétől kezdi alkalmazni a vízművek.

Péterffy Gábor, a társaság kommunikációs osztályvezetője szerint jelenleg gyakorlatilag nem kell büntetést fizetni az ellopott víz után, mert csak egyszeres szorzóval számlázhatják fel az illegálisan vételezett vizet is. Mivel a jelenlegi eljárásnak nincs visszatartó ereje, ezért döntöttek a szigorú büntetés mellett. Augusztus végéig még mindenki büntetlenül bevallhatja, ha illegálisan vett vizet és befizetheti a számlát. Augusztus 24-től azonban már az illegális fogyasztás után ötszörös tarifát számolnak fel. Péterfy szerint a vízművek nem a többletbevétel lehetőségét, hanem a jelenség visszaszorítását tartja a fontosnak.

A vízlopás korábban több százmilliós kárt okozott a társaságnak, ráadásul esetenként egy-egy szabálytalan bekötés a nagynyomású vízvezetékeken akár az életet is veszélyeztetheti és jelentős anyagi károkkal is járhat.

2004 első félévében 423 illegális vízfogyasztót derített fel a vízművek és 568 ezer köbméter ellopott víz kiszámlázására tett javaslatot az illegális vízfogyasztást felderítő csoport. Az illegális vízfogyasztóknak csak júniusban több mint 14 millió forintot számlázott ki a társaság.