Nem kaphatnak karsztvizet az esztergomiak

Vágólapra másolva!
Szakmai ellenérvekkel utasította el a vízügy és a tisztiorvosi szolgálat az esztergomi polgármester azon kérését, hogy a dorogi hulladék-égetőműből a Dunába került szennyeződés miatt a parti szűrésű kutak helyett engedélyezzék az ivóvízfogyasztást a városi fürdő kútjából - mondta Jakus György vízügyi igazgató. A polgármester szerint azonban a polgárok nem bíznak már a vezetékes vízben, ezért lenne szükségük erre a forrásra. 
Vágólapra másolva!

"Esztergomban a vezetékes víz minősége jelenleg is megfelel az előírásoknak, ezért katasztrófahelyzetről nem lehet beszélni, és elhamarkodott intézkedésekre nincs szükség. A városi fürdő kútjának igénybevétele lehetséges, hogy nagyobb zavarokat idézne elő, mint az Onyx Magyarország Kft. dorogi telephelyén bekövetkezett tároló-meghibásodás" - közölte Jakus György, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság vízügyi igazgatója.

Jakus György szerint a parti szűrésű kutakból és a fürdő kútjából származó víz keveredéséből nemkívánatos jelenségek léphetnek fel. "A kút 27 fok körüli vize kétségessé teszi a fertőtlenítés eredményességét, azaz a baktériumok elszaporodásának a megakadályozását. Emellett a víz nagy mennyiségű szabad szénsavat tartalmaz, amely a hálózatban található jelentős mennyiségű acélelem korróziójához vezethetne" - fejtegette a szakember, s hozzátette, hogy több más szakmai érv és előírás sem teszi lehetővé az azonnali engedélyezést. Mindezek miatt bármilyen konkrét intézkedés előtt szükséges az előírt műszaki tervek elkészítése és azok korrekt felülvizsgálata, az engedélyezési eljárás lefolytatása - jelentette ki Jakus György, megjegyezve, hogy a Prímás-szigeti, mintegy 20 ezer köbméter/nap kapacitású dunai vízbázis jól szolgálja az ellátást. A Duna mentén Európában számtalan ilyen vízbázis működik, feladása semmiképpen nem indokolt, kiváltása pedig pazarlás lenne - vélekedett az igazgató.

Hasonló szellemben nyilatkozott a kérelem elutasításáról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékese is.

"Az esztergomiak nem bíznak a vezetékes vízben a két héttel ezelőtti szennyezés óta, ezért szeretnénk kiváltani a Duna-parti csápos kutakat" - mondta csütörtökön a polgármester, aki hozzátette, hogy a víztilalom feloldása óta sem csökkent a palackosvíz fogyasztása városban.