Az elemzők szerint ez az eddigi legmélyebb koalíciós válság

Vágólapra másolva!
Az [origo] által kora délután megkérdezett politológusok szerint megjósolhatatlan, melyik fél kerül ki győztesen a koalíciós válságból. Kéri László szerint a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mély koalíciós válságra. Simon János szerint Medgyessy Péter miniszterelnök azért jelentette be most a kormányátalakítást, mert úgy érezhette: az SZDSZ a korrupciós ügyek, az MSZP pedig az elnökválasztás miatt meggyengült. A politológus szerint a miniszterelnöki posztra leginkább Kiss Péter kancelláriaminiszter az esélyes, de szóba jöhet Lendvai Ildikó frakcióvezető vagy Szekeres Imre alelnök is.
Vágólapra másolva!

Az [origo] által kora délután megkérdezett politológusok szerint megjósolhatatlan, melyik fél kerül ki győztesen a koalíciós válságból. "Valakinek buknia kell" - mondta Kéri László politológus, aki szerint a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mély koalíciós válságra.

Simon János politológus szerint Medgyessy Péter miniszterelnök azért jelentette be most a kormányátalakítást, mert úgy érezhette: az SZDSZ a korrupciós ügyek, az MSZP pedig az elnökválasztás miatt meggyengült. "Korábban ezt nem merte volna" - vélte Simon. Szerinte abból, hogy szombaton a miniszterelnök nélkül tárgyal az MSZP és az SZDSZ, egyértelmű, hogy le akarják váltani a kormányfőt.

A politológus szerint a miniszterelnöki posztra leginkább Kiss Péter kancelláriaminiszter az esélyes, de szóba jöhet Lendvai Ildikó frakcióvezető vagy Szekeres Imre alelnök is. A többi megkérdezett politológus ugyanakkor nem mert tippelni, mivel úgy vélték: egyelőre bármi megtörténhet.

"Ami történik, az túl van a racionalitáson" - vélte egy megkérdezett elemző, aki szerint abból, hogy az MSZP szinte meg sem szólal, egyértelmű, hogy az SZDSZ "nem saját szakállára vállalta be a miniszterelnök megbuktatását".