Az olaszok szerint megtorpedózták Medgyessyt

Vágólapra másolva!
A magyar kormányválságról író szlovák lapok arra emlékeztetnek, hogy a visegrádi csoport országainak uniós csatlakozásánál bábáskodó miniszterelnökök közül már csak a szlovák maradt hivatalában. A Financial Times szerint ha a koalíciós pártok nem tudnak megegyezni, akkor a rendszerváltás óta először fordulhat elő, hogy egy magyar kormány nem tudja megtartani többségét a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A visegrádi csoport országainak uniós csatlakozásánál bábáskodó miniszterelnökök közül már csak a szlovák Mikulás Dzurinda maradt hivatalában - írta pénteken a pozsonyi Pravda a magyar kormányfő távozása kapcsán. Medgyessy a lengyel Leszek Miller és a cseh Vladimír Spidla nyomába lépett - tette hozzá a baloldali szlovák napilap, és kiemelte: a budapesti kormányválságig úgy tűnt, hogy Medgyessy kitölti megbízatási idejét, de a koalíciós partnerpárt, a liberális SZDSZ azonban megvonta tőle a bizalmat.

Kiss Péter lehet az új miniszterelnök/itthon/20040819kiss.htmlAz elemzők szerint ez az eddigi legmélyebb koalíciós válság/itthon/20040819azelemzok.html

A liberális szlovák lap, a SME úgy látta: a magyar miniszterelnök a héten rendkívüli kockázatot vállalt pozíciójának megerősítése, valamint a szocialisták és a liberálisok soraiban egyként jelenlevő ellenzőinek megtörése érdekében, ám Csillag István miniszter leváltásával bizalmat vesztett az SZDSZ-nél. A bizalom visszaszerzését célzó ultimátumának azonban nem lett foganatja.

A koalíció mindkét pártja a további kormányzati együttműködés mellett tesz hitet, egy előrehozott választás azonban mindkét párt katasztrófáját jelenthetné, mert a felmérések szerint az ellenzéki Fidesz tíz százalékkal vezet a szocialisták előtt, ami a magyar választási rendszernek köszönhetően kényelmes parlamenti többséget hozna a számára - írja a SME.

A Národná Obroda arról ír, hogy Medgyessyvel a magyar lakosság 54 százaléka, a kormánnyal pedig 60 százaléka nincs megelégedve. Az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó írása szerint a koalíció fennmaradása Medgyessy nélkül az SZDSZ számára nagyon kedvező, mert megtarthatja azokat a miniszteri pozíciókat, amelyeket a korábbiakban is birtokolt.