Lendvai: Medgyessy nem bukott meg

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint Medgyessy Péter nem bukott meg, hanem saját maga választotta az ország szempontjából legjobbnak ítélt megoldást. A frakcióvezető kijelentette, hogy nem egyezett meg Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével arról, hogy a miniszterelnöknek mennie kell. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője vállalhatónak nevezte a kialakult helyzetet.
Vágólapra másolva!

"Medgyessy Péter nem bukott meg, hanem saját maga választotta az ország szempontjából legjobbnak ítélt megoldást ebben a helyzetben. Alkudozhatott volna még hónapokig (...), de amikor azt tapasztalta (...) hogy az egyik koalíciós partnernek, a szabad demokratáknak - és nem a szocialistáknak - a bizalma elfogyott, akkor azt mondta, hogy ez az ország nem engedheti meg magának, hogy ingatag, alkudozó, döntéseiben korlátozott miniszterelnöke legyen; akkor inkább megadja a jogot a koalíciós partnereknek, hogy találjanak olyan miniszterelnök-jelöltet, amelyben megvan a mi partnerünk bizalma is" - mondta Lendvai Ildikó a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Kérdésre válaszolva kijelentette: nem egyezett meg Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével arról, hogy a miniszterelnöknek mennie kell, "de tudomásul vettem, hogy a szabad demokratáknak nincs bizalma benne". Mint mondta, a "pillanata a tudomásulvételnek tegnap délelőtt volt, amikor a szabad demokraták ezt nyilvánvalóvá tették".

A két kormányzó párt szombaton egyeztet egyebek között az új miniszterelnökről, miután az MSZP csütörtökön bejelentette: Medgyessy Péter helyett új jelöltet állít.

Erre ezért került sor, mert a kormányfő szerdán bejelentett kormányátalakítási tervével, ami magában foglalta Csillag István, az SZDSZ által állított gazdasági miniszer menesztését is, az SZDSZ nem értett egyet.

"Elmondták, hogy ez az álláspontjuk, hogy már rég nem más vitakérdésről, kormányátalakítási huzakodásról van szó, hanem nekik elfogyott a bizalmuk. (...) Innentől nem az volt a kérdés, hogy nekünk, nekem van-e bizalmam Medgyessy Péterben - van, volt, maradt - hanem világossá vált, hogy így (...) nem lehet majd közös döntéseket hozni" - mondta Lendvai Ildikó.

"Ilyenkor egyet lehet lépni: azt, hogy sajnáljuk, tudomásul vesszük és pillanatokon belül megtaláljuk az új, közös, most már az egész koalíciós képviselőgárda bizalmát élvező miniszterelnököt. Medgyessy Péter - hadd fogalmazzak nagy szavakkal -, államférfiúi nagyságát abban látom, hogy ezt adott pillanatban, vagy még adott pillanat előtt egy perccel, a lehető leggyorsabb megoldást lehetővé téve felismerte" - mondta.

Azt mondta: "előző nap délután ötig valóban azt hittük és azt reméltük, hogy kormányátalakításról van szó és ebben lehet ilyen vagy olyan megegyezést tenni".

Megjegyezte: ha a szocialistáknak "bajuk van a miniszterelnökkel, akkor ezt meg tudják vele beszélni és Medgyessy Péter akkor is élt volna azzal a felelősségtudattal, hogy nem húz el a saját nagyobb koalíciós pártjával egy vitát". Hozzátette: "ilyenfajta előzetes forgatókönyvünk nem volt".

"De ha már a helyzet kialakult, akkor (...) Medgyessy Péterrel együtt az a felelősségünk, hogy hagyjuk-e megingatni azt amiért mi kormányra jutottunk, (...) amiért ránk szavazott az országnak az egyik fele".

"Azt tesszük, amit tenni kell: nagyon gyors megoldást, közös megoldást találunk a helyzetre, hiszen az országnak van kormányzó többsége" - mondta.

Elmondta: ha Medgyessy Péter megköti a Csillag István személyével kapcsolatos kompromisszumot, "akkor szerintem, ami tegnap történt, két hét múlva történt volna meg, mert ha a koalíciós partnernek elfogy a bizalma a miniszterelnökben, akkor majdnem mindegy, hogy ezt olyankor fejti ki, ha éppen van egy kormányátalakítási vita vagy ami még rosszabb, olyankor fejti ki, amikor adótörvényekről vitatkozunk a parlamentben".

Mint mondta, az új kormány megalakításakor "a koalíciós partnerek eredeti elképzelései maradnak".

"Rákényszerültünk egy személyi váltásra, de pontosan azért, hogy az eredeti programot ne kelljen feladni" - mondta a frakcióvezető.

Arra a kérdésre, hogy esetleg Medgyessy Péter nem várja ki a saját maga által szabott augusztus 26-i határidőt arra, hogy a két párt megteremtse egy új miniszterelnök választásának a feltételeit, és még előtte benyújtja a lemondását, Lendvai Ildikó kijelentette: "Medgyessy Péter a mi szövetségesünk volt eddig is és szövetségünk abban is, hogy ezt a dolgot a lehető leggyorsabban és bizonytalansági tényezőnek utat nem engedve oldjuk meg".

Mint mondta, a kormányátalakítás irányát az MSZP-frakció "jóváhagyta és támogatta", bár "természetesen a miniszterelnök joga, hogy megválogassa, kivel akar együtt dolgozni".

"Kötelezettségünk az országgal szemben a kormányzó többség politikai, lelki, érzelmi, közjogi stabilitásának biztosítása. Fölértékelődik tehát a tisztújítás, de nem gondolom, hogy a személyi térképet átrendezi" - válaszolta egy kérdésre az MSZP frakcióvezetője, aki az MSZP elnökjelölést előkészítő bizottságának vezetője is egyben.

Az új miniszterelnök jelölésére és a koalíciós egyeztetésre az után kerül sor, hogy Medgyessy Péter kormányfő szerdán bejelentette: több minisztert és államtitkárt lecserél, köztük Csillag István gazdasági minisztert is, amit az SZDSZ elutasított.