Újabb cigányozó tankönyv került a boltokba

Vágólapra másolva!
A cigányok megnevelését célozza egy idén megjelent, hetedik-nyolcadik osztályosoknak szóló etika tankönyv. A kiadvány szerint a romák nem mindig tudnak ellenállni a bűnözésnek, és azt adja feladatául a roma szülőknek: ne munkanélküli-segélyből akarjanak megélni a társadalom terhére. Az oktatási ombudsman vizsgálatot indít a tankönyv megállapításai miatt.
Vágólapra másolva!

Az Apáczai Kiadó gondozásában az idén boltokba került, Bánhegyi - Csinger - Harmatos - Olajosné által jegyzett Etika című tankönyv szerint többek között a cigány asszonyok a vásárokon jósoltak a hiszékeny embereknek. A cigányoknak, ha nincs pénzük a megélhetésre, akkor kísérti őket a megélhetési bűnözés, "amelynek többen bizony nem mindig tudnak ellenállni" - áll a könyvben. A tankönyv írói szerint a káros előítéletek mellett a cigányok mentalitásuk miatt szorultak ki a városok, falvak elhanyagolt részeire.

A romák helyzetének jobbításához külön feladatokat jelölnek meg a könyv szerzői az államnak, a roma szülőknek és gyerekeiknek. Ezek szerint a roma szülők feladata, hogy ha egy roma család lakást vagy hitelt kap, akkor "becsülje meg, éljen és ne visszaéljen vele". Ha egy roma felnőtt munkát kap, akkor "megértéssel fogadja, és használja ki a lehetőséget, és dolgozzék, ne pedig a munkanélküli-segélyből akarjon megélni, a társadalom, az adófizetők terhére" - írták. A kötet azt is javasolja, hogy a roma gyerekektől számon kell kérni: "a kapott tankönyvet, tanszert, cipőt, ruhát becsüljék meg; tudatosodjon bennük, hogy csak megalapozott általános iskolai műveltséggel lehetnek megbecsült tagjai annak az országnak, amelyben élnek és dolgoznak".

A Roma Polgárjogi Alapítvány állásfoglalása szerint a morális és jogi elvárások etnicizálása nem szolgálhat a pedagógia alapjául. "Akik ezt a tankönyvet írták, legyenek lélekben cigányok egy kis időre, és döbbenjenek meg saját szavaiktól! Akik pedig világra segítették ezt a torzszülött tankönyvet, azok azonnal hozzák helyre ezt a súlyos tévedésüket!" - áll a dokumentumban.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman bejelentette: hivatalos vizsgálatot indít a tankönyv miatt. A biztosnak két évvel ezelőtt már volt egy hasonló esete. Az akkor kifogásolt népismereti tankönyv - melyet kivontak a forgalomból - egyik szerzője azonos a mostanival. "Remélem ezt a tankönyvet is sikerül messze tartani a tanároktól, diákoktól, szülőktől. Azért vagyok ilyen kategorikus, mert elfogadom, hogy egyszer lehet hibázni, de kétszer és ilyen otromba módon nem" - közölte Aáry-Tamás Lajos.

Az Apáczai Kiadó tulajdonosa, Esztergályos Jenő az [origo]-nak azt mondta: ő is most hallotta a hírt, miszerint vizsgálat indult az egyik tankönyvükkel szemben. Megjegyezte: a könyvet még 2003-ban adták ki. Esztergályos azt ígérte: megnézi a könyvet, és várhatóan pénteken közleményt ad ki a kiadó az ügyben.

Esztergályos Zsolt, az Apáczai Kiadó másik tulajdonosa a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: amennyiben a kifogásolt részek sértőek, készek ezt a fejezetet átdolgozni vagy kivenni a könyvből.

Az Oktatási Minisztérium sajtószóvivője az [origo]-nak azt mondta: az említett könyv nem szerepel a hivatalos tankönyvjegyzékben.

S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont