Nincs döntés a pátyi vegyi raktárról

Vágólapra másolva!
Érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás Pátyon, ahol arról dönthetett a Pest megyei nagyközség lakossága, hogy épüljön-e vegyi termékek raktára a településen, vagy sem - közölte a választási bizottság elnöke az esti összesítés után.
Vágólapra másolva!

Lukács Sándor elmondta: a választásra jogosultaknak csupán 36,52 százaléka, összesen 1.641 lakos adta le a voksát, holott az érvényességhez 50 százalékon felüli arányra lett volna szükség. Az urnákhoz járultak 58,5 százaléka ellenezte a beruházást, 41,5 százaléka pedig úgy ítélte meg, hogy felépülhet az objektum - tette hozzá.

Korábban Bognár András polgármester azt nyilatkozta, hogy álláspontja szerint nem valós kérdés miatt írták ki civil kezdeményezésre a népszavazást, hanem politikai szándékok húzódnak meg a háttérben. Az építés engedélyeztetését ugyanis 36 féle különböző szakvélemény beszerzésének kell megelőznie, így nem fordulhat elő, hogy veszélyt jelentsen a környezetre.

Véleménye szerint hasonló raktárak a környékbeli településeken minden természetkárosítás nélkül évek óta működnek, és nem okoznak ellenállást a lakosság körében. Ugyanakkor előnyei közé tartozik, hogy a raktár felépítése az adókon keresztül évi 60-70 millió forint többletbevételhez juttathatná az önkormányzatot és hozzávetőleg 70 embernek adna munkát.

A beruházás ellenzői pedig azzal érveltek, hogy veszélyes lehet a környezetre egy nagy vegyi raktár építése, és a fejlesztési tervek szerint Pátyból üdülőfalut kívánnak kialakítani, amelybe nem illeszthető be egy ilyen jellegű épület.

Lukács Sándor leszögezte, az érvénytelenség miatt most a 14 tagú képviselő-testületre hárul a döntés joga a beruházás kérdésében.