Maró füst, megfeketedett autók

Vágólapra másolva!
A hatóságok óvintézkedéseket javasolnak a hétfő éjszakai budapesti raktárrobbanás közelében lakóknak. Egy környezetvédelmi cég vegyi raktárában keletkezett tűz miatt savas anyag, köztük sósavpára kerülhetett a levegőbe. A tűz eredetének vizsgálatához légzőkészülékeket kell viselniük a szakértőknek. A raktártól kétszáz méterre már lakott terület van. A robbanás után a házakat belepte a hamu, az autókon pedig fekete elszíneződések keletkeztek. Az este keletkezett tüzet hajnalban sikerült eloltani.
Vágólapra másolva!

A lángok a budapesti Palota Környezetvédelmi Kft. Szántóföld utcai 300 négyzetméteres raktárában csaptak fel hétfőn este. A raktárban háztartási vegyi hulladék, elemek, akkumulátorok, festékszármazékok és hűtőgép-alkatrészek voltak. A cégnek évi 5000 tonna veszélyes hulladék tárolására volt engedélye. A Kft. veszélyeshulladék-gyűjtéssel, talajtisztítással, oldószerek, ipari hulladékok, fáradt olaj gyűjtésével is foglalkozott. A helyiek többsége nem is tudott arról, hogy milyen anyagokat tárolnak a közelben.

"Kamionok hordták ide nyakra-főre az akkumulátorokat meg még ki tudja, mit" - mondta Völgyi László, aki a raktár melletti utcában lakik. "Kétszáz méter magasra csaptak fel a lángok, minden csupa hamu lett, fekete pöttyös lett a sok ruha, amit kint felejtettünk, még a gyerek táskájának a fém csatja is" - tette hozzá. Völgyi László még nem szüretelte le a szőlőjét, amit most ki kell dobnia. Amikor a robbanás történt, a helyiek kimentek az utcára, onnan nézték a tüzet. Völgyi László vizes törülközőt tekert az arcára, szerinte maró gőz és füst volt a levegőben. "A törülközőn keresztül is furcsán keserű lett a szám íze" - mondta.

"Időzített bomba az összes ilyen raktár" - mondta egy, a környéket jól ismerő taxisofőr felháborodva. "Itt van Káposztásmegyer légvonalban egy kilométerre, itt az újpesti lakótelep, és még közelebb is laknak, ebben az utcában meg végig üzemek vannak" - tette hozzá.

"Minden kocsin fekete pöttyök vannak, ami kint állt" - mutatják a környéken élők. Az ablakpárkányokat és az autókat is belepte a hamu. "Legalább egy órát égett, de a füstöt szerencsére kelet felé vitte a szél, pedig általában nem onnan fúj" - mondja egy férfi a szomszéd utcából.

"Rettenetes sokat dolgoztak itt a tűzoltók" - meséli egy idős bácsi, aki a padlásról nézte végig az oltást. "Este olyan tömeg volt, mindenki kint állt az utcán és bámult, és egymás után rengeteg robbanás történt" - mesélik az ott lakók, akik szerint nem ijedtek meg az emberek, csak sokáig nem tudták, mi történt. Többen furcsának találják, hogy éppen egy környezetvédő cég raktára ennyire veszélyes.

"Először úgy fél tíz felé sistergő hangot hallottunk, utána meg hatalmas zaj és tűz volt, mint egy tüzijáték" - meséli egy idős pár, akik kerékpárral elmentek a raktárig, és azt tudakolták az őrt álló rendőrtől, hogy miért éreznek a robbanás óta vegyszerszagot a pincéjükben. Szerintük az egész lakásban, nem először terjeng nitrohigító-szag, és ez a szomszédoknál is előfordult. "A gázműveknél csak annyit mondtak, hogy szellőztessük ki a pincét" - panaszolja az idős asszony, akinek a raktárkapuban posztoló rendőr sem tudott segíteni a bűz elleni küzdelemben.

A raktár területe jelenleg le van zárva, több hatóság emberei is vizsgálódnak, köztük az ÁNTSZ. A sajtónak egyelőre nem nyilatkozott közülük senki, mert "most nem érnek rá, jegyzőkönyvezés van" - mondta a portás.

Wirth Zsuzsanna