Nem maradhatnak a házfoglalók az Úttörő Áruházban

Vágólapra másolva!
A házfoglalók művészi munkái hiába tetszenek a tulajdonos képviselőjének, a fiatalok nem maradhatnak az Úttörő Áruházban, mert az épület életveszélyes. A magukat Centrum Csopornak nevező fiatalok beleegyeztek, hogy csütörtökig kiköltöznek, de más házakban újabb akciókat helyeztek kilátásba. Az Úttörő Áruház helyén szálloda és irodaház épül, a német tulajdonos az építési engedélyre vár, a bontásról már megszületett a határozat.
Vágólapra másolva!

Hétfő délelőtt sietett a tulajdonos német cég képviselője az Úttörő Áruházhoz, miután a sajtóból értesült, hogy az üresen álló épületbe fiatalok költöztek. A magukat Centrum Csopornak nevező társaság arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a hatalmas épület kihasználatlanul, üresen áll, miközben szerintük alkalmas lenne - többek között - művészeti célokra. A fiatalok berendezkedtek az épületben, páran itt is laknak néhány napja. Az egyik helyiségben fotókiállítást rendeztek be, egy másikban pedig használt ruhákat kínálnak.

Gyulavári Tamás, a német tulajdonos képviselője hétfőn körbejárta a házat, megnézte a kiállítást, azt mondta, hogy a fiatalok céljával - mint magánember - egyetért, sőt értékelte, hogy a használatba vett helyiségeket rendbe hozták, kitakarították. A végső szó azonban mégis az volt, hogy a Centrum Csoportnak távoznia kell, mert az épületet már korábban életveszélyesnek minősítették. Az épület egyik része sem alkalmas sem arra, hogy itt lakjanak, sem kiállítás szervezésére. Áram jelenleg van, de nincs víz, nem működik a csatornarendszer - mondta Gyulavári.

Fotó: Fábián Évi
Kiállítás és használt ruha

A házfoglalókkal abban állapodtak meg, hogy csütörtök reggelig elhagyják az Úttörő Áruházat. A Centrum Csoport tagjai - akik csak név nélkül vállalták a nyilatkozatot - úgy látták, hogy a tulajdonos hozzáállása a vártnál pozitívabb, azt pedig kénytelenek elfogadni, hogy egy életveszélyes épületben nem maradhatnak. Hozzátették, hogy további hasonló akciókra készülnek, mert tarthatatlannak vélik, hogy ennyi hajléktalan mellett ilyen sok a kihasználatlan épület. Emellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szórakozóhelyek "elpiacosodása", a magas árak miatt a fiatalok egy része teljesen kiszorul a szórakozóhelyekről. "Egy hónapon belül hasonló környezetben találkozunk" - mondta az egyik aktivista.

Az Úttörő Áruház jelenleg azért áll üresen, mert a német tulajdonos építési engedélyre vár. A házra érvényes bontási engedélyük van, ha az építési engedély is megérkezik, lebontják, és szállodát építenek a helyén.

A házban több helyen látható volt a "squat" jele (villámforma nyíl egy körben), mely egy nemzetközi lakásfoglaló mozgalmat jelent. A több nyugat-európai városban működő mozgalom lényege, hogy az Úttörő Áruházhoz hasonló kihasználatlan épületeket a fiatalok birtokba veszik, átalakítják, kidekorálják, ott koncerteket rendeznek, "nyitott házként" működnek, ahová bárki betérhet. Általában ideig-óráig maradhatnak az épületekben, majd új ház után néznek. Működnek olyan weboldalak is, melyek a külföldre készüllő "squatolókat" igazítják el, hogy hol tölthetnek el ingyen néhány éjszakát.