Hajléktalanokért virrasztanak a Nyugatinál

Vágólapra másolva!
Mintegy száz ember helyezkedett el csütörtök este a budapesti Nyugati téri aluljáró kövén, hogy péntek reggelig ott virrasszon, és ezzel kifejezze szolidaritását a hajléktalanokkal. A szervezők azt mondták, hogy a kormány által elfogadott új programok nem adnak megnyugtató választ a fedélnélküliség problémájára.
Vágólapra másolva!

"Nem eltüntetni" kell a hajléktalanokat az aluljárókból, hanem hathatósabb segítséget adni ahhoz, hogy ne is kerüljenek emberek az utcára - mondta Csillag Gábor, a Zöld Fiatalok elnevezésű civil szervezet vezetője. Azt is el szeretnék érni - tette hozzá -, hogy a kormány és az Országgyűlés törvényben mondja ki: senkit nem lehet fedél nélkül hagyni.

"Olyan szemléletváltásra van szükség, ami tényleg tudatosítja, hogy a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog" - mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon ez a jog nem vezethető le az alkotmányból.

A demonstráció helyszínét a rendőrség kordonnal választotta el, a kordonon belül csak az aktivisták ülnek, fekszenek. A kordonra emberi alakot formáló kartonokat ragasztottak, ezeken a következőket lehetett olvasni: "Hajléktalan vagyok és éhes, segíts rajtam!", "Kérem segítsen rajtam bármivel, amit nélkülözni tud, az Isten is megáldja.", "István vagyok, 25 éves állami gondozott, jelenleg munka és fedél nélkül".

Az aluljáró plafonjáról lelógatva hajléktalanok által készített fotók láthatók. A kora esti demonstráció során rövid beszédeket tartottak, hajléktalan írók, költők olvasták fel műveiket, közben étel- és ruhaosztást szerveztek számukra. Az aluljárókban információs pult is segített a rászorulóknak. Információkat kaphattak például a budapesti melegedőkről, szállókról és konyhákról. A műsor este nyolc óráig tart, a csendes virrasztás utána veszi kezdetét.