A többség egyáltalán nem olvas könyvet

Vágólapra másolva!
Az emberek fele évenként egyetlenegy könyvet sem olvas el, a felnőttek egyötöde pedig folyóiratot sem olvas - derül ki a KSH felméréséből. Akik rendszeresen munkába járnak, hétköznaponként egyáltalán nem olvasnak. Nőtt viszont a tévézésre fordított idő, sokan már délután a tv előtt ülnek, és a korábbinál később is fekszenek le a tv miatt.
Vágólapra másolva!

A hazai lakosság fele évenként egy könyvet sem olvas el, a felsőfokú végzettségűeknél ez az arány egyhatodnyi. Miközben az emberek egyre több pénzt költenek a szabadidejükre, könyvekre kevesebbet fordítanak. A tizennégy évesnél idősebbek 20 százaléka hétköznapokon egyáltalán nem vesz kezébe újságot, körülbelül 16 százalékuk viszont egy óránál többet fordít sajtótermékek olvasására. Azok, akik rendszeresen munkába járnak, hétköznaponként egyáltalán nem olvasnak - derül ki a KSH legújabb felméréséből, melyben arra keresték a választ, hogy a többség mivel tölti a munkaidőn kívüli idejét.

Kitolódott és megnőtt a tévézésre fordított idő. Többen ülnek már délután a tv előtt, mint 15 évvel ezelőtt, és többen töltik ezzel az időt este 9-10 óráig. Este 7 és 10 kötött az emberek többsége a tv-t nézi. 23 órakor a korábbinál 5 százalékkal többen vannak még ébren, és zömük a tévé előtt ül. A hétvége programját is meghatározza a tv-műsor: a korábbinál jóval többen töltik azzal már kora délutántól az idejüket, hogy a televíziót nézik. Este 7 helyett már délután 5-kor az emberek 20 százalékát a tv-műsor köti le.

Pozitív változás ugyanakkor, hogy a hétvégi programokban a férfiak és a nők is közel duplaannyi időt szánnak a sportra és hobbikra, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Az olvasás a diákok körében is népszerűtlen - ez derült ki a Felvételi Információs Szolgálat több mint 34 ezer biztosan továbbtanuló diákot érintő felméréséből, melyet augusztusban hoztak nyilvánosságra. A 10-12. évfolyamos diákok ötöde soha nem vesz könyvet a kezébe. Az iskolások legszívesebben zenét hallgatnak vagy a barátaikkal töltik az idejüket. Ezt a tévénézés és a videózás követi.