15 százalékkal drágul a csatornadíj Budapesten

Vágólapra másolva!
A számítások szerint egy négytagú család számára átlagosan körülbelül hétszáz forint plusz kiadást jelent havonta a közüzemi díjak (víz-, csatorna és szemétdíj) jövő évi emelése, amelyről csütörtökön döntött a fővárosi közgyűlés. A legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal, a csatonadíjat növelték.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés csütörtöki döntése szerint a szemétdíj 9,14, a kéményseprői 6,9, a vízdíj 5,7, míg a csatornadíj 14,8, a szippantási díj 8,6, a temetői szolgáltatások díja átlagosan 11 százalékkal emelkedik jövőre. Azon díjemelési mértékek közül, ahol az előterjesztő két lehetőséget vázolt fel, a közgyűlés az alacsonyabbat választotta.

A fenti tételek egy átlagos, négytagú család esetében azt jelentik, hogy a szemétdíj 134, a vízdíj 138, a csatorna pedig 355 forint többletköltséget jelentene családonként havonta. Összességében az emelés mintegy 700 forintnyi többletkiadást jelent egy átlagos családnak havonta.

A csatornadíjat azért emelték a többi közszolgáltatásnál nagyobb mértékben, hogy fedezni tudják a jövő évi fejlesztéseket. Ez mintegy 8 milliárd forintot jelent, ebből épül a szennyvíztisztító, és többek között ebből finanszírozzák a csatornaépítéseket a külső, csatornázatlan kerületekben.