Babakocsisok és kerekesszékesek tüntettek a lépcsők ellen

Vágólapra másolva!
Beszédekkel, transzparensekkel és kerekesszékes tánccal tüntettek a kismamák és a mozgáskorlátozottak hétfőn a Blaha Lujza téren Budapest akadálymentesítésért. A középületek akadálymentesítésének határideje 2005 január 1., de eddig csak az épületek 20 százalékát sikerült átalakítani. A szankciók hiánya miatt ugyanis sokan nem tartják be a törvényt. A szervezők petíciót írtak az ügyben Demszky Gábor főpolgármesternek, ám hiába kapott meghívást, a főpolgármester nem jelent meg, hogy személyesen átvegye.
Vágólapra másolva!

"Menni vagy nem menni?" - "Lépcsőzni csak a konditeremben jó!" - "Kiskerék, nagykerék, kettő, három vagy négy, a lépcső mindegyiknek akadály!". Ilyen és hasonló feliratú transzparensek erdeje lepte el hétfőn 15.30-tól a Blaha Lujza teret, ahol minden kerék közös ellensége, a lépcsők ellen tüntettek a kismamák és a tolószékbe kényszerültek.

A tüntetést a hamarosan hivatalosan is megalakuló Tegyünk a Világunkért! - Anyák Szövetsége (TAVASZ) egyesület rendezte, szoros együttműködésben a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) és még körülbelül nyolc civil szervezettel. A demonstráció közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a 2-es metró felújítási munkálatai során az aluljárók lépcsői mellé nem kerültek rámpák, így a metró változatlanul megközelíthetetlen a kismamák vagy a kerekesszékben élők számára. A tüntetés emellett fel szerette volna hívni a figyelmet arra, hogy nagy általánosságban milyen elmaradott szinten van Budapesten az akadálymentesítés.

Az 1998-as esélyegyenlőségi törvény szerint 2005. január 1-ig kötelesek a középületek fenntartói akadálymentesíteni létesítményeiket. Ám a törvény nem definiálja tisztán a középület fogalmát, nem rendeli el, hogy milyen forrásból történjenek a munkálatok, illetve végrehajtás hiánya esetén nem szab ki szankciót. Épp ezért sok önkormányzat még odáig se jutott el, hogy egyáltalán felmérje az átalakítások lehetőségét. Jelenleg, a határidő előtt pár hónappal körülbelül az épületek 20 százalékát alakították át. A közlekedési eszközök akadálymentesítésének határideje 2010, Demszky Gábor ígérete szerint 2007.

Petíció, arcfestés, tolókocsis tánc

A tüntetők petíciót írtak Demszky Gábor főpolgármesternek, melyben többek között felszólítják arra, hogy "intézkedjen a hatályos jogszabályok betartásáról". A rendezvényre Demszky Gábor is meghívást kapott, hogy az egybegyűltek előtt vegye át a petíciót, de nem tudott eljönni, ezért a szervezők kedden Vajda Pál főpolgármester-helyettesnek adják át a Főpolgármesteri Hivatalban.

A szervezők rövid beszédei után vásári hangulat lett úrrá a téren. A gyerekek játszóasztaloknál kézművesedhettek vagy arcfestésen vehettek részt. A zenét a Kolompos együttes biztosította, még a kismamák és babáik is táncra perdültek. Ebben a tolószékesek sem maradtak el, ugyanis az érdeklődők megtekinthették a MEOSZ kerekesszékes tánccsoportjának előadását is. Sári Rita, a tánccsoport vezetője elmondta, a tolókocsisok általában autóval próbálnak közlekedni, mivel nekik egy lépcső jóformán leküzdhetetlen akadály, és nagyon kevés tömegközlekedési eszközre lehet csak kerekesszékkel feljutni.

A kismamák is hasonló problémákról számolnak be. "Egy kismama itt olyan, mint egy fogoly" - panaszolja egy jelenlévő babakocsis kismama. Elmondása szerint minden reggel meg kell gondosan terveznie, hogy hogyan tud a babakocsival eljutni oda, ahova menni akar.

"Tarthatatlan a mostani helyzet"

Dr. Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke szerint is tarthatatlan a jelenlegi helyzet. Tiltakozásuk eredményeként reméli, hogy az eddig stagnáló akadálymentesítés felgyorsul. Mint elmondta, nem céljuk, hogy 2005 januárja után perek sorozatát akasszák az épület fenntartók nyakába az elmaradt akadálymentesítések miatt, de remélik, hogy ezután komolyabban veszik a felelős szervek ezt a kérdést. "A kérdést reálisan nézzük, de nem türelmesen."

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy tervezi a BKV Rt. liftek felszerelése a két felújított metrómegállóba, amelyekkel megoldható lenne a közlekedés a rászorulóknak. Hiányolta az esélyegyenlőségi törvényből az anyagi források meghatározását, ugyanis a BKV nem tudja saját zsebből az összes metróállomás akadálymentesítését vállalni. A törvény így a "levegőben lóg" szerinte.

Galambos Róbert, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal sajtóreferense is jelen volt az eseményen. "Mi a kismamákkal vagyunk, egy oldalon állunk" - mondta. Elmondása szerint nekik nincs hatáskörük az akadálymentesítés végrehajtásában, de annyit tehetnek, hogy együttműködnek az ügyben az önkormányzatokkal, és segítik munkájukat konzultációval, illetve pályázatokkal.