Negyvenfős tüntetés a Tilos betiltásáért

Negyvenen tüntettek a Tilos Rádió ellen kedden délelőtt az ORTT székháza előtt. A demonstrálók a Tilos Rádió betiltását követelték, és már most azzal fenyegetőztek, ha a héten nem hallgattatják el a rádióadót, tömegtüntetések sorozatával kényszerítik ki a szerintük keresztényellenes, gyűlölködő rádió betiltását. A médiahatóság még a héten tárgyal és döntést hoz a Tilos ügyében.

Fotó: Fábián Évi
Csak idősebbek demonstráltak

Alig negyvenen lézengtek az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) székháza előtt kedden délelőtt, ahol három szervezet: a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Magyarok Világszövetsége és a Magyar Nemzeti Szövetség követelte a Tilos Rádió betiltását, mert a rádió december 24-i adásában az egyik műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A demonstráció szervezője, Szilvásy György örült annak, hogy ennyien megjelentek, szerinte a sajtó tehet arról, hogy nem jöttek el többen, mert nem lehetett tudni a rendezvényről. Ráadásul hideg is van - indokolt Szilvásy.

A szónokok "9,5 millió magyar keresztény" nevében követelték a Tilos azonnali betiltását. Szilvásy az összegyűltek előtt megígérte, hogy amennyiben az ORTT nem tiltja be még a héten a Tilos Rádiót, rövidesen hatalmas tömegtüntetésekkel kényszerítik ki ezt.

Szilvásy szerint egy folyamat egyetlen állomása a Tilos Rádióban szenteste elhangzott kijelentés. A tüntetés szónoka szerint ugyanis a rádió évek óta teret ad a keresztényellenes hangulatkeltésnek. Emellett szerinte azért is veszélyes jelenségről van szó, mert korábban már több esetben is támadás érte a keresztényeket az országban: a szónok összefüggéseket lát ugyanis a Tilosban december 24-én elhangzottak és aközött, hogy 1992-ben, amikor a pápa Magyarországra látogatott, szerinte óriásplakátokon gúnyolták II: János Pált. Összefüggésbe hozta a Tilossal azt az esetet is, amikor fiatalok lefűrészelték a Regnum Marianum templom helyén álló keresztet.

Fotó: Fábián Évi

A Honfoglalás 2000 vezetője szerint a keresztényellenes kampányért a pártok és az ORTT is felelős. Szilvásy lényegében mindenkit megszidott: úgy vélte, a Tiloson kívül súlyos felelősség terheli az SZDSZ-t, mert a párt támogatja a rádiót. Az MSZP is hibás, mert hallgatásával bátorította a keresztényellenes akciókat. De a nemzeti jobbközép pártokat, és különösen vezetőiket, Dávid Ibolyát és Orbán Viktort sem kímélte a szónok. Szerinte Dávid és Orbán azért felelős, mert nem határolódtak el közös nyilatkozatban a Tilos Rádióban elhangzottaktól. Bár Szilvásy szerint a médiahatóság is felelős a rádióban elhangozttakért, beszédéből kiderült, nekik hajlandó megbocsátani, ha még a héten betiltják a Tilost.

Király Zoltán, a Magyarok Világszövetsége elnökhelyettese szintén azt követelte, hogy hallgattassák el a rádióadót, mert többször is gyűlöletkeltő kijelentések hangozhattak el műsoraiban: az adventi időszakban Budapest nagyobb terein felállított kereszteket tűzifának javasolaták felhasználni a műsorvezetők. Máskor Jézust zsidó fattyúnak nevezték Király szerint, majd a december 24-i adásban azt mondta az egyik műsorvezető, hogy "kiirtanám az összes keresztényt". Ezért Király szerint nem egy műsorvezető egyszeri hibájáról van szó. A Tilos Rádió szellemiségére trágár, gyűlöletkeltő, gyalázkodó, ezért nem működhet tovább - vélte az elnökhelyettes.

A tüntetés végén a szervezők átadták peticióikat Kovács Györgynek, az ORTT főigazgatójának. Kovács azt mondta, hogy a testület még ezen a héten kivizsgálja az esetet, a döntés meghozatalakor odafigyelnek a társadalmi szervezetek véleményére is. A törvény adta jogok alapján a médiahatóság elméletileg akár fel is mondhatja a rádióval kötött műsorszolgálatási szerződést.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK