László Csaba az üzleti szférában folytatja

László Csaba a vasárnap leköszönő pénzügyminiszter az üzleti szférában folytatja pályafutását. A pénzügyminiszter Friderikusz Sándor műsorában nyilatkozva továbbra sem árult el részleteket menesztésének okairól. Ugyanakkor László kijelentette, hogy pénzügyminiszterként sok olyan lépést készített elő, amelyekre mindmáig büszke.

László Csaba pénzügyminiszter néhány hónap pihenés után az üzleti szférában kívánja folytatni pályafutását. A pénzügyminiszter, akinek utolsó hivatalban töltött napja vasárnap volt, Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című műsorában távozásának pontos körülményeiről nem kívánt szólni. A miniszterelnökkel e kérdésben folytatott megbeszélésével kapcsolatban kijelentette: "ez olyan kérdés, amelyről úriemberek nem beszélnek". Ugyanakkor utalt arra, hogy menesztésének oka nem állt messze a nyilvánosság előtt elhangzottaktól.

László Csaba hangsúlyozta, hogy az elmúlt mintegy másfél éves tevékenysége során számos olyan lépést készített elő, amelyre mindmáig büszke, köztük az eva bevezetését, illetve a kincstári rendszer átalakítását említette. Megfogalmazása szerint nem sikerült megtalálnia a szükséges egyensúlyt a pénzpiacok, a jegybank és a politika háromszögében.

Az egyetlen konkrét hiba, amelyet minisztersége idejére megjelölt, hogy talán nem mérte fel helyesen a sáveltolás következményeit. A forint árfolyama sem akkor, sem azt követően nem közelítette meg korábbi erős pozícióját. (A kormány és a jegybank közös döntése volt, hogy 2003. júniusában 2,26 százalékkal eltolta a sávot, a korábbi 276,1 forintos sávközép 282,36 forintra változott. A döntéssel gyakorlatilag leértékelték a forintot az euróval szemben.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK