A miniszterrel itatnák meg a tejet a gazdák

A kormányt és a tőzsdét szidták a Bicskénél demonstráló gazdák, akik szerint egyszerűen nem éri meg mezőgazdasági termelőnek lenni Magyarországon, mivel az előállítási árak magasabbak a felvásárlási áraknál. Elmondásuk szerint a polgári engedetlenségnek keményebb fajtáit is készek véghezvinni, ha a félpályás útlezárásokkal nem érnek el eredményt. Az elégedetlenség országos méretű: szerte az országban utakra vonultak a gazdák.

"Mi a birkát évente csak egyszer nyírjuk meg, minket viszont többször is" - mondja egy elkeseredett gazda Bicskénél, ahol mintegy kéttucatnyi traktor és gépjármű foglalja el az 1-es főút egyik sávját. Rendőrök irányítják a forgalmat, különösebb fennakadást nem okozott a demonstráció. "Csak egy autóból intettek be nekünk, a többség közömbösen haladt el mellettünk" - mondják nekünk a gazdák.

"Egyelőre úgy készülünk, hogy két hétig leszünk itt, hacsak nem történik valamilyen kedvező fordulat" - mondta az egyik termelő, aki a félpályás útlezárást az első lépésükként jellemzi: "következő lépésként keresztbe állunk az úton". "Franciaországban sokkal kisebb problémákért sokkal radikálisabb módszerekkel tiltakoznak a parasztok, például a konkurens magyar agrárárut még a kamionból kiszórják az útra. Lengyelországban pedig a helyi gazdák pár évvel ezelőtt lehegesztették a magyar búzát szállító vagonok kerekeit, nehogy a magyar termék rontsa a helyzetüket" - hoznak fel nekünk nemzetközi példákat a gazdálkodók.

A traktorokon magyar zászlók lengedeznek, a gazdák szidják a kormányt és az agrártárcát, bár egyikük megjegyezte, hogy a miniszter - a sleppjével ellentétben -jó szándékú. "Ez politikamentes és szektorsemleges demonstráció" - válaszolja kérdésünkre az egyik gazdálkodó.

Fotó: Fábián Évi
Fotók: Fábián Évi

"Nem csinálunk titkot belőle, hogy nem kedveljük a jelenlegi kormányt, mint ahogy ők sem szeretnek minket" - jelentette ki a demonstráció helyi szervezője, Bokodi Sándor, a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) mányi vezetője, aki szerint óriási bajban van a magyar mezőgazdaság. Mi, magyar gazdálkodók az EU-ban csak negyedannyi támogatást fogunk kapni, mint amennyit a nyugati gazdák kapnak, így pedig nehéz lesz versenyezni velük a csatlakozás után - mondta Bokodi Sándor, aki hozzátette: a kormány 30 százalékot hozzátehet ehhez (így 55 százalékát kapnák meg a nyugati gazdák támogatásának), azonban nincs nyoma a költségvetésben ennek a kompenzációnak.

A tej literjét 50-64 forint közötti áron veszik át, (a kormány 68+4 forintos irányárat határozott meg, amely nem kötelezi a felvásárlókat), miközben az előállítási ára 75-80 forint literenként - panaszkodott Bokodi Sándor, aki nem érti, hogy a boltban miért kerül 220 forintba egy doboz tej. "Felvettük a hiteleket, hogy korszerű gépeket tudjunk venni, ezért törlesztenünk kell a részleteket, egyszerűen nem hagyhatjuk abba" - válaszolt arra a kérdésre, hogy mi értelme van tejet termelniük, ha ennyire veszteséges. "Mégsem vihetjük vissza a bankba a traktort vagy hajthatjuk oda a szarvasmarhákat, hogy fogadják el törlesztőrészletként" - tette hozzá.

Fotó: Fábián Évi

Egy másik termelő a napraforgó árának alakulását hozta föl példának: 2002-ben 72 ezer forintot fizettek tonnájáért, tavaly pedig csak 46,5 ezer forintot, miközben minden költségük nőtt. Ő ezt a tőzsdei árszabásokkal magyarázta. A gazdák panaszkodtak a forint-euró árfolyam ingadozásokra, a jegybanki alapkamat-emelésre is, amelyek szintén sok veszteséget okoztak. "A közvélekedés ellenére kevesebbet kapunk az államtól, mint amennyit adunk" - mondják egybehangzóan a Bicske környéki demonstráló gazdák, akik bekapcsolják a rádiót, hogy meghallgassák Medgyessy miniszterelnöki évértékelő beszédét, hátha mond valami biztatót. 

Kozák Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK