Hétfőre jelentősen visszafogtak az MSZP-t vasárnap még élesen bíráló SZDSZ-es politikusok. Eörsi Mátyás bocsánatot kért, és nem kívánja, hogy "húzzon el" a miniszterelnök, Bauer Tamás pedig közölte: sosem merült fel bennük, hogy fel kellene rúgni a koalíciót. Az MSZP-s politikusok úgy vélik: a bírálatok csak az európai parlamenti választásokig lesznek ilyen markánsak.

Az SZDSZ Szabad Tanácskozás nevű vasárnapi fórumán több politikus élesen bírálta Medgyessy Péter miniszterelnököt, illetve a kisebb parlamentre és a közvetlen államelnök-választásra vonatkozó felvetéseit. Fodor Gábor közölte: ez így nem mehet tovább. Eörsi Mátyás szerint, ha a kormányfő mindig a nép akaratára és véleményére hivatkozik, akkor "kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessy Pétert miniszterelnöknek". Mint mondta, a közvélemény-kutatások szerint nem gondolják annak, és ha ez így van, "akkor húzzon el, és az MSZP keressen másik miniszterelnököt". Eörsi Mátyás felvetette, hogy az SZDSZ Országos Tanácsa hozzon egy határozatot, amely kimondja: ezt az alkotmányos ámokfutást be kell fejezni. Mint mondta, ha az MSZP a Fidesszel együtt megvalósítja az elképzeléseket, akkor "kormányozzanak együtt". Bauer Tamás  azt mondta: megálljt kell parancsolnia az alkotmányos intézményrendszer felforgatásának, Gusztos Péter pedig a "politika Anettkájának" nevezte a miniszterelnököt.

 

Forrás: [origo]
Eörsi bocsánatot kért

Az [origo] információi szerint az SZDSZ hétfői frakcióülése feszült hangulatban telt, arról azonban, hogy konkrétan mi történt a megbeszélésen, senki sem akart nyilatkozni. Kuncze Gábor pártelnök-frakcióvezető többször is elhárította az újságírók kérdését, és a vasárnap történtekről sem kívánt nyilatkozni. Pető Iván, az Országos Tanács elnöke szerint csupán néhány képviselő magánvéleményéről van szó. Hozzátette: a pártvezetés is fogalmazott meg kritikát a miniszterelnök közjogi javaslataival kapcsolatban, ahhoz képest a Szabad Tanácskozáson felszólalók nem mondtak mást, csupán más stílusban beszéltek. Kuncze Gábor korábban azt mondta: "Felelőtlen minden politikus, aki a közjogi berendezkedés alapjait végiggondolatlan és a pillanatnyi népszerűséget szem előtt tartó javaslatokkal kezdi el bontogatni." "Ha valaki ide be akar vinni egy szereplőt, amely nem is létezik a közjogi rendszerünkben, de amelynek a döntései adott esetben kötelezőek lehetnek a kormányra nézve, az (...) nem ismeri a magyar alkotmányt" - mondta Kuncze pénteken annak kapcsán, hogy a miniszterelnök közölte: népszavazást kezdeményez javaslatairól, ha a pártok nem foglalkoznak velük érdemben. Az SZDSZ elnöke akkor hozzátette: az alkotmány ismerete "kétségkívül nehéz, mert nincsenek benne képek".

 

A vasárnap még éles bírálatokat megfogalmazó politikusok ugyanakkor hétfőn készségesen válaszoltak az újságírók kérdéseire, és kivétel nélkül visszafogottan beszéltek. "A koalíció felbontásának kezdeményezése nem merült fel egyikünkben sem. Az viszont igen, hogy a két pártnak és Medgyessy Péternek át kell tekintenie, mi folyik a koalícióban" - mondta az [origo]-nak Bauer Tamás, hozzátéve: "A kormányprogramban csak a kisebb parlament szerepel. Ezt tisztázni kell, így a koalíció nem mehet tovább." Bauer ugyanakkor úgy vélte, mivel az MSZP és a miniszterelnök nincs abban a helyzetben, hogy az SZDSZ nélkül kormányozzon, előbb-utóbb engednie kell a miniszterelnöknek. "A mi részünkről nem merült fel, hogy a koalíció megszűnjön, de ez nem egy biankó csekk. Ha a miniszterelnök olyasmire szánja el magát, ami már elfogadhatatlan nekünk, akkor persze el kell gondolkodni, de addig nem fog eljutni senki" - állította a politikus. Bauer arra a kérdésre, hogy akkor miért bírálják ilyen nyíltan a miniszterelnököt, azt mondta: azért, mert a miniszterelnök ötletei is a nyilvánosság előtt hangzottak el.

 

"Többen is megfogalmazták már ezt a véleményt" - mondta az [origo]-nak Gusztos Péter, aki a vasárnap elhangzottakat mindössze annyival indokolta: csak el akarta mondani a véleményét. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a miniszterelnök és Anettka közötti hasonlata "racionális, elemző megállapítás volt".

 

"Osztom Medgyessy Péter azon véleményét, miszerint a politikai vitáknak higgadt, nyugodt mederben kell zajlaniuk. Végtelenül bánom, hogy a hosszabb beszédemnek csak a poénjait emelték ki" - mondta az [origo]-nak Eörsi Mátyás, többször megismételve, hogy nem állt szándékában durva szavakat használni. Hozzátette: levonja a tanulságot, és a jövőben tartózkodik a poénoktól, mert "azok veszélyesek". Azt viszont megismételte, hogy nem ért egyet a közvetlen köztársaságielnök-választásról szóló javaslattal. Példaként említette, hogy ha Orbán Viktor lenne a köztársasági elnök, majd a Fidesz 2006-ban megnyerné a választásokat, akkor a miniszterelnök a köztársasági elnöknek lenne felelős beszámolni, ami "az orosz-ukrán rendszerhez lenne hasonló". "A mostani rendszer stabil alapokon áll" - tette hozzá Eörsi, aki a délután folyamán személyesen kért bocsánatot a miniszterelnöktől.

 

Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca SZDSZ-es poltikai államtitkára azt mondta a vitáról: nem kell közjogi kérdésekben másképp gondolkodnia államtitkárként és SZDSZ-es politikusként. Emlékeztetett arra, hogy Kuncze Gábor egy napirend előtti felszólalására, melyben a frakcióvezető bírálta a miniszterelnök javaslatait, ő válaszolt. "Nem kellett magam meghazudtolnom" - mondta.