Vörös csillag viselése miatt elítélték a Munkáspárt alelnökét

Egy év próbára bocsátotta első fokon a Munkáspárt alelnökét a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert egy tavalyi rendezvényen ötcentis, papírból készült vörös csillagot viselt. Vajnai Attila a tárgyaláson is viselte a tiltott önkényuralmi jelképnek minősülő csillagot, és kijelentette: fellebbez a döntés ellen, és ha másodfokon is elítélik, akkor nemzetközi bíróságon kér elégtételt. A párt alelnöke szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a nemzetközi munkásmozgalom jelképe tiltott szimbólum legyen.

Tiltott önkényuralmi jelkép, ötágú vörös csillag viselése miatt első fokon egy év próbára bocsátotta Vajnai Attilát, a Munkáspárt alelnökét csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Az ügyészség azért emelt vádat Vajnai Attila ellen, mert tavaly februárban Budapesten - az elbontott Marx-Engels-szobor talapzatánál tartott rendezvényen - beszédének elmondása után rövid időre, a rendőri intézkedésig 30-50 ember előtt láthatóvá tette a kabátja alatt viselt öt centiméter átmérőjű, kartonpapírból készített ötágú vörös csillagot.

Vajnai Attila, aki a tárgyalás alatt is vörös csillagot viselt a zakóján, és az önkényuralmi jelképet a bíró felszólítására sem vette le, elmondta: végső esetben nemzetközi bíróság előtt fog fellépni azért, hogy a munkásmozgalom jelképeit, melyek a világ minden civilizált országában elfogadottak és szabadon terjeszthetőek, töröljék Magyarországon a tiltott önkényuralmi jelképek közül. A Munkáspárt alelnöke nem vitatta a tényállást, de tagadta bűnösségét.

A tárgyaláson meghallgatott rendőr tanúk egybehangzóan állították, hogy kulturált, békés rendezvény zajlott a Jászai Mari téren, nem észleltek gyűlöletkeltésre, uszításra alkalmas megnyilvánulásokat. A Vajnai Attila indítványára  meghallgatott idős, nyugdíjas tanúk elmondták: megbélyegzőnek, megszégyenítőnek érzik, hogy a rendszerváltás előtt tisztességes munkával kiérdemelt kitüntetésüket nem viselhetik, a rendőr leveteti velük. Egy nyugdíjas hivatásos katonatiszt elmondta: hajózó pilótaként kifejezetten szakmai elismeréseket kapott több ezer órányi repülés után, és azokat sem viselheti.

A Munkáspárt alelnöke azzal érvelt, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon például Európa-szerte számos kommunista párt is szabadon használhatja kampányában a nemzetközi munkásmozgalom jelképeit, hiszen azokat az EU egyetlen tagállamában sem üldözik. Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy Vajnai Attila elkövette a bűncselekményt, az egyéves próbára bocsátás kapcsán viszont megjegyezte, hogy a bűncselekményre a törvényben megállapított legmagasabb büntetési tétel a pénzbüntetés, ami jelzi a cselekmény csekély társadalmi veszélyességét.

Amennyiben a vádlott a próba időtartama alatt nem követ el bűncselekményt, eltekintenek a büntetés kiszabásától. Vajnai Attila újságíróknak elmondta: bizonyosan fellebbez, és ha a másodfokú bíróság is számára kedvezőtlen ítéletet hoz, nemzetközi fórumok elé viszi az ügyet. A tárgyalásra Budapestre utazott egy görög európai parlamenti képviselő, a görög kommunista párt tisztségviselője, aki szerint az EU-ban elképzelhetetlen egy ilyen eljárás. "Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy valakit azért lehessen perbe fogni, mert vörös csillagot visel" - jelentette ki a tárgyalás szünetében újságírói kérdésre Sztratisz Korakasz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK