AZ EP szerint antidemokratikus Medgyessy közös listája

Az Európai Parlament szerint antidemokratikus Medgyessy Péter miniszterelnök azon javaslata, amely szerint a pártoknak közös listán kellene indulniuk az EP-választáson. A parament csütörtökön elfogadott országjelentésében Medgyessy javaslata mellett bírálta a gazdasági problémákat és a hazai hivatalok felkészületlenségét is - írja a Népszabadság.

A közös EP-lista ellentétes az Európai Parlament demokratikus alapelveivel és az állampolgárok azon jogával, hogy közvetlenül válasszák képviselőiket - foglalt állást a parlament országjelentése. Az EP Medgyessy közös listás ötlete mellett bírálta az EU-s pénzeket kezelő intézmények felkészületlenségét és az élelmiszer-biztonságot is, illetve megemlítette a gazdaság és a költségvetés problémáit is.

A közös lista ötletét az országjelentés vitájában három képviselő külön is bírálta - írja a Népszabadság. Szerintük egy ilyen választással kétségessé válna Magyarország ragaszkodása a demokratikus alapelvekhez. Szájer József (Fidesz) a Népszabadságnak a bírálatok kapcsán úgy fogalmazott: reméli, hogy ez a hivatalos, utolsó figyelmeztetés  megérteti Medgyessy Péterrel, hogy ideje végleg levenni a napirendről a közös lista enyhén szólva is meggondolatlan tervét. A csütörtöki volt az EP utolsó értékelése a májusban csatlakozó országokról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK