Az [origo] által megkérdezett vezető szocialista politikusok szerint Kovács László, az MSZP elnöke szinte biztos, hogy 2005-ben távozik a pártelnöki posztról, bár vélhetően tagja marad az elnökségnek. A többség szerint a szegedi kongresszuson, majd egy interjúban tett kijelentésével - miszerint 2005-ben valószínűleg újra jelölteti magát pártelnöknek - mindössze azt akarta Kovács elérni, hogy az EP-választásig megszűnjenek a pozícióharcok. A választmány néhány tagja viszont kifogásolja, hogy pont az elnök hozta fel megint a témát.

Forrás: [origo]
Kovács László

Kovács László, az MSZP elnöke a szegedi kongresszuson úgy fogalmazott: Medgyessy Péter miniszterelnökkel együtt voltak részesei a sikernek 2002-ben, és együtt lesznek a részesei 2004 júniusában, sőt 2006-ban is. Ezt sokan olyan üzenetként értékelték, amely szerint Kovács 2005 után is pártelnök kíván maradni. 2002-ben ugyanakkor Kovács bejelentette: 2004-ig mindenképp ő marad az elnök, a rá következő tisztújításon viszont nem kíván indulni. A Népszabadságnak a hétvégén azt mondta a pártelnök: csupán azoknak kívánt üzenni, akik Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltté választása óta próbálnak feszültséget sejtetni kettőjük között. Megjegyezte ugyanakkor, korai volt 2002-ben bejelenteni, hogy a következő tisztújításon már nem indul az elnöki posztért.

 

Az [origo]-nak 2003-ban Kovács Lászlóhoz közel álló személyek azt mondták: Kovács nem fog visszavonulni 2004 után sem, kivéve, ha az látszik: a 2006-os választásokat csak egy másik elnökkel van esélye a pártnak megnyerni. A most megkérdezett vezető szocialista politikusok többsége szerint azonban jelenleg szó sincs arról, hogy Kovács 2005 után is pártelnök akarna maradni, bár többen megjegyezték, hogy a politikában bármi lehetséges, hosszú távra nem lehet előre gondolkodni.

 

"Egyszer már kimondta, hogy nem indul újra, és azóta nem változott a véleménye" - mondta az egyik MSZP-s. Az egyik elnökségi tag úgy látja: annyiból volt korai Kovács 2002-es bejelentése, hogy ezt követően megindult a harc a pártelnöki posztért, és az európai parlamenti (EP) választás előtt most egyedül a sikeres kampány és a választási győzelem számít. "Csak azt mondta Kovács László, hogy a későbbiekben is kiveszi a részét a munkából. Ez több pozíciót is jelenthet" - vélte az egyik szocialista képviselő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte Kovács bejelentésével saját pozícióját gyengítette, ezért most a kampány kezdetén üzenni akart az elnökjelölteknek: továbbra is erős, és számolni kell vele.

 

Az egyik választmányi tag ugyanakkor kifogásolta, hogy épp Kovács vetette fel újra a pozícióharc témáját, miközben korábban megállapodás született arról, hogy az EP-választásig mindenfajta vitát, köztük a pártelnök személyének a kérdését is felfüggesztik. Az [origo]-nak nyilatkozó politikus szerint meglepődtek, amikor a pártelnök a szegedi kongresszuson azt mondta: 2006-ban is részese kíván lenni a sikernek, mert ez ellentmond Kovács korábbi szavainak.

 

A pártelnökjelöltként számon tartott politikusok nem kívánták kommentálni a pártelnök szavait. "Kovács László szavairól a véleményemet egyedül Kovács Lászlónak mondom el" - mondta [origo]-nak Gyurcsány Ferenc sportminiszter.

 

Az MSZP elnökét az [origo]-nak nem sikerült hétfőn elérnie.