Itt a NATO-vezér döbbenetes kijelentése: ez a sors vár Ukrajnára

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
A nyugati országoknak semmi értelme nem lesz Ukrajnát újjáépíteni, ha vereséget szenved az Oroszországgal való konfliktusban - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Vágólapra másolva!

Stoltenberg szerint az orosz-ukrán háború ezen szakaszában a fő feladat az, hogy Kijevet fenntartható módon fegyverekkel lássák el.

"Ha Ukrajna nem győzedelmeskedik, akkor nem lesz miből újjáépíteni egy szabad és független Ukrajnát." - mondta.

A főtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy a szövetség segíteni fogja Ukrajnát a védelmi és biztonsági intézmények újjáépítésében és a NATO-taggá válásban.

Jens Stoltenberg, JensStoltenberg, a NATO főtitkára
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.
Fotó: Picture-Alliance via AFP/Hannes P. Albert

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetségnek két fő feladata van: támogatni Ukrajnát és megakadályozni, hogy a konfliktus az országon kívülre terjedjen.

Stoltenberg ugyanakkor elismerte, hogy az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre, és több települést is elfoglaltak. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a NATO-szövetségesek nem teljesítették az Ukrajnának tett ígéretüket. Konkrétan megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak hat hónapba telt, mire megállapodtak a Kijevnek szánt segélycsomagról, míg az európai szövetségesek messze nem azt adták az országnak, amit ígértek - írja a lenta.ru.

Borítókép: Házak égnek az orosz légicsapások után a Harkov megyei Vovcsanszkban, május 11-én.