Újabb megtakarítási csomag készül

Még az idén újabb megtakarítási csomagra lesz szükség - tudta meg a Népszabadság. Ez azokat a minisztériumokat érinti, amelyek a 185 milliárdos megtakarítási csomag rájuk kirótt hányadát - részben vagy egészében - a kifizetések elhalasztásával fedezték. A pénzügyi tárca azonban valódi megtakarításokat követel, jelenleg egyeztetnek az érintett tárcákkal a szükséges intézkedésekről.

A Draskovics Tibor pénzügyminiszter nevéhez kötött megtakarításokat néhány tárca úgy érte el, hogy beruházások kifizetését halasztotta el. Azt nem tudni, pontosan mely minisztériumok éltek ezzel a lehetőséggel, de az oktatási, a gazdasági és az egészségügyi tárca vezetősége is tett már ilyen értelmű kijelentést. A minisztériumok jó néhány esetben nem halasztották el a felújításokat, az építéseket, a munkák az eredeti tervek szerint folynak tovább - a megtakarítást az jelenti, hogy a kivitelezőknek nem az idén, hanem csak jövőre fizetnek - írja a Népszabadság.

Az Európai Unió statisztikai elvárásai alapján készült költségvetés szerint a kifizetések elhalasztása azonban nem jelent spórolást: ott a munka elvégzésének ideje számít. Vagyis: azok a tárcák, amelyek csupán a kifizetést és nem a munkát halasztották el, nem takarították meg a számukra előírt összeget. Így viszont a 185 milliárdos megtakarítás a valóságban - az EU-módszertan szerint készült költségvetésben - kisebb.

A Pénzügyminisztériumban közölték, hogy a megtakarításnak az uniós számítás szerint kell elérnie a 185 milliárd forintot. Ez pedig azt jelenti, hogy "olyan megoldási javaslatok nem fogadhatók el, amelyek a beruházások ütemének lassítása nélkül, pusztán a kifizetések átütemezésével számolnak". A Pénzügyminisztériumban a Népszabadsággal közölték: jelenleg egyeztetnek az érintett tárcákkal a szükséges intézkedésekről.