A fizetésképteleneknek is jár a sürgősségi betegellátás

Április 1-jével elkészítette az egészségügyi tárca a sürgősségi ellátás programját. A várakozások szerint a rendszer lehetőséget biztosít majd arra, hogy az ország különböző területein élők igazságosabb módon, egyenlő mértékben vehessék igénybe a sürgősségi ellátást.

Rácz Jenő, az egészségügyi tárca helyettes államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az S.O.S.(sürgős orvosi segítség, standardizált országos sürgősségi rendszer) névre keresztelt rendszer célja az életveszély elhárítása, az állapot stabilizálása, illetve a végleges ellátás megkezdése.

 

Bármelyik napszakban a lakosság a sürgősségi pontokon veheti igénybe soron kívül az ellátást, amelyet nem lehet beutalóhoz vagy előzetes bejelentéshez kötni. Az államtitkár hozzátette: az életveszély elhárítása előtt tilos a beteg jogosultságát vagy fizetőképességét vizsgálni.

 

Az alapelvek között szerepel a meghatározott sürgősségi helyek biztosítása, az ellátás egész éves folyamatos működése, valamint az, hogy egy helyen vegyék fel az intézményekben az ellátásra szorulókat. A centrális irányítású rendszert mind az informatikai háttér, mind a rendszerirányítás tekintetésben össze kell vonni az Országos Mentőszolgálattal - közölte az államtitkár.

 

Rácz Jenő elmondta: a hierarchizált rendszer több szintből áll. A nulladik szint az az információs rendszer, amely a betegeket a megfelelő helyre irányítja, az első szint pedig a központosított alapellátási rendszer, amelyet a lakosság száma és a távolságok függvényében hoznak létre a háziorvosi ügyleletekből.

 

A második szint a sürgősségi betegellátó osztályoké és helyeké, ahol 24 órás ügyeleti csapat áll rendelkezésre. A harmadik szinten a régióközi centrumok állnak, ahol a speciális esetek 24 órás ellátását biztosítják az ország kettő-öt pontján.

 

A rendszer forrásául szolgál a sürgősségi ügyeleteken dolgozók ügyeleti díjára elkülönített 10 milliárd forint, az ingatlanhasznosítási programból 5 milliárd forint, valamint a címzett támogatásokból 24 milliárd forint - mondta Rácz Jenő.