Siketek taj-számaival éltek vissza orvosok

Felfüggesztették egy orvos vényírási jogát, mivel halottak taj-számára írt fel gyógyászati segédeszközöket. 13 doktornak pedig 18 millió forint tb-támogatást kell visszafizetnie indokolatlan eszközfelírásokért - írja a Népszabadság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még tavaly ősszel készített listát azokról az orvosokról, akik a legtöbb hallókészüléket rendelték az országban. 2003 első felében ugyanis 1,9 millió ilyen eszközt és tartozékot számoltak el a forgalmazók a biztosító felé. A kiemelkedő forgalom azonban csak pár száz szakorvos pecsétje alapján bonyolódott - írja a Népszabadság.

A lap szerint a lista élén szereplő 84 orvos egyenként tízezernél is több hallókészüléket és tartozékot írt fel. Közülük harminckettő még tavaly októberben rendőrségi eljárást kezdeményezett ellen az OEP főigazgatója, aki egyúttal elrendelte a hallókészülék-piac országos ellenőrzését is.

A napokban lezárult vizsgálat megállapította, hogy az auditológus szakorvosok papíron gyakran ugyanakkor fogadták a betegeket a kórházban és az őket alkalmazó gyógyászati segédeszköz-forgalmazó cég rendelőjében. Volt olyan eset is, amikor még hallásvizsgálat előtt írták fel a betegnek a készüléket.

A nagyothallók és siketek életét megkönnyítő fényjelző berendezéseket sokszor a betegek tiltakozása ellenére is felírták az orvosok, vagy születésnapi ajándékként osztogatták a tb-támogatott eszközöket a forgalmazók. A rászorulók gyakran azt sem tudták, mit kaptak, sőt az eszközök jelentős részét be sem szerelték, mivel az elvileg térítésmentes szerelésért sokszor tíz-húszezer forintot is elkértek. Előfordult, hogy olyan betegnek is felírtak ilyen eszközöket, akiknek nem volt se ajtócsengője, se telefonja. Egy négytagú családnak pedig az összes tagja megkapta az eszközt.

A visszaélések miatt összesen 18 millió forintot kell visszafizetnie 13 orvosnak és hét forgalmazónak. Egy Somogy megyei doktor gyógyászati segédeszköz-vényírási jogát felfüggesztette az OEP, mivel egymaga 1,3 millió forint értékben rendelt halottak taj-számára eszközöket - írja a Népszabadság.