Dornbach Alajos volt szabad demokrata képviselő, az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) tagjának ügyvédi irodájával kötött szerződést az informatikai tárca. Az iroda 540 órát dolgozhat a minisztériumnak legfeljebb 37 ezer forintos órabérért. Ennél még többet fizetnek egy másik ügyvédi irodának - derül ki az üvegzsebtörvény alapján közzétett adatokból. Pető Iván, az OT elnöke szerint az ügyvédi iroda piaci alapon szerződött a tárcával, és ebben nincs semmi kivetnivaló.

A takarékossági intézkedések ellenére az informatikai minisztérium még mindig jelentős külsős ügyvédi segítséget vesz igénybe. Az SZDSZ által delegált miniszter, Kovács Kálmán például pályázatokkal kapcsolatos ügyvédi tanácsadással egy volt szabad demokrata képviselő, Dornbach Alajos ügyvédi irodáját bízta meg - közölte az RTL Klub Híradója. A megbízás alapján az iroda 540 órát dolgozhat legfeljebb 37 ezer forintos órabérért. A megbízási díj így akár a 20 millió forintot is elérheti.

Még többet keres egy másik ügyvédi iroda, amelyiknek maximum 40 ezer forintot adnak egy órás munkáért. A mostani koalíciós pártok az előző ciklusban kifogásolták, hogy az akkori Informatikai Kormánybiztosság sok külső céget alkalmaz.

Dornbach Alajos az MTI-nek elmondta: korábban, egy másik ügyvédi iroda tagjaként, 1995 és 1998 között is dolgozott a Lotz Károly vezette közlekedési tárcának, pedig akkor még országgyűlési képviselő volt. Dornbach Alajos közölte, a mostani informatikai tárca megbízását ügyvédi irodája 2002-ben pályázta meg. "Jogi tanácsadói közreműködésre kértek ajánlatot több irodától. Negyvenöt év szakmai gyakorlattal rendelkezem, a szakmában elismernek, büszke vagyok, hogy megkaptuk a megbízást" - mondta Dornbach Alajos.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az ügyvédi iroda munkatársai több mint 10 éve dolgoznak a hírközlés és az informatika területén, és ezért foglalkoztatja őket a minisztérium rendszeresen. A tárca képviselője hivatkozott arra is, hogy Dornbach már régóta nem politizál aktívan.

Dornbach Alajos 1990-től 2002-ig volt az SZDSZ országgyűlési képviselője, jelenleg is a párt Országos Tanácsának (OT) tagja. Az OT tagja Kovács Kálmán informatikai miniszter is. "Az OT és a párttagság nem kizáró ok semmilyen magánéleti tevékenység végzésére. Az OT egy laikus testület, amelyben zömében civil foglalkozásúak vannak, akik nem a kormánytól függő tevékenységet végeznek" - mondta az [origo]-nak Pető Iván, az OT elnöke, aki nem lát semmilyen etikai problémát abban, hogy az SZDSZ-es informatikai miniszter Dornbach cégét bízta meg. Pető megjegyezte azt is, hogy egy ügyvédi irodában nem csak egy ember dolgozik, illetve hogy az ügyvéd olyan ember, akivel bizalmi viszonyban van a megbízó.

"Ha képviselő lenne Dornbach Alajos, akkor egyértelműen problémát jelentene a megbízása, így azonban nem" - közölte az OT elnöke, Pető Iván.

A kormányváltás óta több esetben előfordult, hogy az egyik tárca a miniszterhez vagy más kormánytaghoz kötődő céget bízott meg. Az első eset Kiss Eleméré volt, aki lemondott kancelláriaminiszteri posztjáról, miután kiderült, hogy Kiss ügyvédi irodája több állami megbízást is kapott kinevezését követően.

Legutóbb pedig Szanyi Tibor, a földművelésügyi tárca politikai államtitkárának volt cége nyert el egy közbeszerzési pályázatot az FVM-ben. A cégnek Szanyi nővére jelenleg is a tagja.

Az [origo] megkereste az ügyben Gál J. Zoltán kormányszóvivőt és Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét is, egyelőre azonban egyiküket sem sikerült elérni.