ÁSZ: Szabálytalanságok az EU-népszavazással kapcsolatban

Több szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás során felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzésekor. Például két esetben nem folytattak le közbeszerzési eljárást. Az ÁSZ kifogásolta azt is, hogy több önkormányzat a saját kiadásai között számolta el a népszavazás költségeit, így nem lehet nyomon követni a népszavazásra fordított teljes összeg felhasználását.

2003. április 12-én tartották az ügydöntő népszavazást Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásáról. A népszavazás lebonyolítására a kormány 3,8 milliárd forintot hagyott jóvá.

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) május végén közzétett jelentésében kifogásolta, hogy az Országos Választási Iroda (OVI) többlettámogatást biztosított a területi szerveknek, de ezt késve tette meg, ráadásul a póttámogatás összege meghaladta a szükségleteket az ÁSZ tapasztalatai szerint. Az önkormányzatok ugyanis év közben módosították a költségvetési előirányzatukat.

 

A helyi önkormányzatok közel egynegyede a választási pénzek felhasználása során nem mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el. Eltértek például az OVI előírásaitól a póttámogatás felhasználása során, és a pénzből személyi jellegű kifizetéseket is teljesítettek, miközben erre nem lett volna lehetőségük - áll az ÁSZ-jelentésben.

 

A helyi önkormányzatok háromnegyede, a megyei önkormányzatok fele, a közigazgatási hivatalok egyharmada nem végzett számítást, hogy az általános költségeiből mennyi terhelte a népszavazás lebonyolítását, hanem azt saját kiadásai közt számolta el, saját költségvetése terhére. Így azonban nem lehet kimutatni a népszavazásra szánt összeg teljes ráfordítását - rögzítette a jelentés.

 

A számvevőszék kifogásolta továbbá, hogy két esetben - fordítások megrendelésénél, illetve a BM Duna Palota bérbevételénél - nem folytatták le a közbeszerzési eljárást, miközben a ráfordított összeg meghaladta a közbeszerzési értékhatárt. "A szabadkézi vétel körébe tartozó beszerzések ajánlatkérései - minőségi követelmények meghatározásának, referenciakérések tájékoztató adatok hiánya miatt - nem feleltek meg a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott előírásoknak" - áll a jelentésben.

 

A helyi választási irodák 69 százaléka nem megfelelően tett eleget ellenőrzési kötelezettségeinek az elszámolás során.

 

Az ÁSZ jelentésében a tervezési, elszámolási feladatok pontosabb meghatározását, a közbeszerzési törvény megsértése miatt felelősségre vonást kezdeményezett, valamint javasolta a póttámogatások felhasználása jogszerűségének kivizsgálását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK