Nem várható nagy számú kitelepítés a Hernád szombat délelőttre várt tetőzése miatt, az érintett településeken - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton. Továbbra is a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség van érvényben a Hernád teljes magyarországi szakaszán. A folyó tovább árad, és nem valószínű, hogy szombaton az országhatárnál tetőzik, mint ahogy azt korábban várták.

A szóvivő elmondta: jelenleg 12 településen folynak védekezési munkák. Szakemberek véleménye szerint a Hernád mintegy 4,2 méteren tetőzik. Dobson Tibor elmondta: az OKF polgári védelmi szervezeteket hozott létre összesen 110 fővel, 14 erőgépet állítottak készenlétbe és 10 ezer homokzsákot készítettek elő. Jelentős, drámai változásra nem kell számítani, nem valószínű, hogy a lakosságot mozgatni kell - mondta a szóvivő.

Három út járhatatlan

Továbbra is harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű az árvízvédelmi készültség a Hernád teljes magyarországi szakaszán, a folyó tovább árad, és nem valószínű, hogy ma az országhatárnál tetőzik, mint ahogy azt korábban várták, közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Kht. Tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt továbbra sem lehet közlekedni a Novajidrány-Vizsoly, a Hernádszentandrás-Pere közötti úton, valamint Bőcs belterületén egy 200 méter hosszúságú útszakaszon. Várhatóan további utak is víz alá kerülnek - mondta Dvorcsák Imre ügyeletes.

Hidasnémetinél a vízmérce szombaton reggel 410 centimétert mutatott, és ez pontosan megegyezik az eddigi legmagasabb, 1947-ben mért vízállással, az áradás azonban nem állt meg - mondta a szóvivő. A folyó szlovákiai vízgyűjtő területén jelentős eső esett az utóbbi huszonnégy órában emiatt újabb árhullámok indultak el, amelyek a délutáni órákban érhetik el a magyarországi szakaszt.

A Hernád mentén több községet nem véd körtöltés, de egyelőre egyetlen település sincs veszélyben, Tornyosnémeti-Szentistvánbaksa térségében azonban 10 ezer homokzsákot szállítottak ki, mondta a szóvivő.