Összeomlott vagy porig égett házak, máshol beszakadt falak, helyükről kitépett ajtó- és ablakkeretek, üvegcserép, leszakított tetejű autók, kiégett fű jelezte csütörtök este Törökbálinton, hogy a családi házaktól néhány száz méterre felrobbant egy petárdaraktár. A raktár még órákkal a robbanás után is lángolt, hatalmas füstoszlop gomolygott a gyártelep felett és folyamatosan robbantak fel petárdák is. A detonációk két halálos áldozatot követeltek, egy ember eltűnt. A robbanás után politikusok érkeztek a helyszínre.

Háború sújtotta övezetre emlékeztettt csütörtök este Törökbálintnak azon része, ahol a Mechanikai Művek gyártelepe található. A robbanás helyét a Budapest szinte minden pontjáról jól látható sötétszürke füstoszlop jelezte. A robbanásban két ember életét vesztette, egy ember pedig eltűnt.

A felrobbant telepet egyik oldaláról kertes házak határolják, gyakorlatilag mindegyik ház jelentősen megsérült. A telephez legközelebbi épületek megsemmisültek. Néhány ház helyét csak hamu és néhány vasgerenda jelezte.

A kicsit szerencsésebb épületek közül is többnek lerepült a teteje, máshol a tetőtéri lambéria szakadt le, vagy a fal nyílt ketté. Az ablaküvegek kivétel nélkül mindenütt kitörtek:a hétköznapokon nyugodt családi házas környéken most mindenütt üvegszilánkok, petárdadarabok, elszenesedett fadarabok jelezték a robbanás erejét, még fél kilométerre is a raktártól. Bár a pusztító erejű robbanás délután öt körül volt, még este nyolc óra után is lángolt a raktár néhány része, és tíz percenként felrobbant egy-egy petárda.

Fotó: Fábián Évi

A teleptől mintegy kétszáz méterre élő Jónás Mihály éppen ágyában feküdt és tévét nézett feleségével, amikor iszonyatos erejű robbanás rázta meg a házat, és kitört minden ablakot. Az idős házaspár ekkor kiszaladt az udvarra, mert a robbanás úgy megráza a házat, hogy azt hitték, rájuk dől. "Piros, sárga, mindeféle színű petárdák röpködtek az égen" - emlékezett vissza Jónás a robbanásra. Mondatát azonban nem tudta befejezni, mert megérkeztek a rendőrök, akik ellentmondtás nem tűrően közölték, el kell hagyni a házat, mert a telepen újabb robbanások is lehetnek.

Horváth Sándor hajléktalan lett: telejesen leégett a faháza. "Oda az egész életem. Megcsináltam magunknak a hétvégi házat, hogy lakható legyen, most pedig oda minden. Röpültek a petárdák, leégett a ház" - mondta könnyeivel küszködve a még mindig zaklatott férfi.

Berecki Ferenc az egyike azoknak, akik testközelből élték át a robbanást, de túlélték azt. A gyártelepen, a petárdaraktár közelében, de egy másik épületben dolgozott csütörtök délután a férfi. Elmondása szerint mindössze száz méterre volt egy kollégájával a robbanástól: életét valószínűleg annak köszönheti, hogy egy töltés válaszotta el a petárdaraktártól.

"Kint ültünk az ajtó előtt, onnét láttuk, hogy mi történik: hihetetlen  nagy robbanás volt. Először csak néhány petárdát láttunk a levegőben, aztán néhány másodperc múlva jött a hatalmas robbanás. Ezernyi petárda robbant fel egyszerre, olyan volt, mint egy agusztus 20-i tűzijáték. A robbanás után, a légnyomástól három métert repültem, még most is zúg a fülem. Először nem is tudtam, hol vagyok, mi történt, a kollégám keresett meg, egy Salgó polcnál kuporogtam" - mondta Berecki Ferenc.

A férfi elmondta azt is, hogy a telepen tudomása szerint többen is voltak, velük együtt. "Följebb volt egy szőnyegraktár, ott egy fiatalember volt. Velünk szemben betonoztak, onnét is kijöttek mindketten. Öten voltunk fent - akiket én láttam- mind kijöttünk épségben" - mondta.

Fotó: Fábián Évi

Egy motorjának támaszkodó, kormos ruhájú fiatalember arról számolt be, hogy éppen édesapjához érkezett motorján, amikor felrobban a telkük végében lévő raktár. Az udvaron álló mindkét épület megsemmisült: a téglaház összeomlott, a faház porig égett. Az udvaron működő autószerlő műhelyben lévő mind a hat autó kiégett, ráadásul még a kocsik tetejét is levitte a detonáció - mondta.

"Éppen szálltam be az autóba, amikor a robbanás történt: noha mintegy 4 kilométerre voltam a robbanás helyszínétől az autó megmozdult" - számolt be az [origo]-nak a törökbálinti polgárőrség vezetője, Brukács László, aki hozzátette, hogy a Tétényi-fennsík egy része is ég. "Ijesztő volt, egy gomba alakú felhő nőtt ki a detonáció után, amely egy atomrobbanásra emlékeztetett, a géppuskára emlékeztető hangok még négy kilométeres távolságra is hallható volt" - mondta Brukács László.

Ehhez képest a raktár mögötti Trafó utcában álló házak lakói szerencsésebben jártak. Itt ugyanis nem dőltek össze az épületek, de a házak falai megrepedtek, az épületek abalaki kitörtek, az ajtótokok és ablakkeretek kiszakadtak a falból.

A robbanás helyszínén megjelent Medgyessy Péter miniszterelnök, aki holnapra jelentést kért a rendőröktől az esetről. Két helyi MSZP-s országgyűlési képviselő, Keller László államtitkár és Lendvai Ildikó frakcióvezető is megnézte a terepet.

fotó: Fábián Évi

Komáromi Gergely