Nem lesz szembesítés a Szász-ügyben

2004.08.30. 15:49

Valószínűleg nem lesz szembesítés Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete volt vezetőjének megverése ügyében. Mind Szász Károly jogi képviselője, mind a megverésben közreműködéssel gyanúsított férfi védője azt mondta, hogy kicsi a valószínűsége a szembesítésnek, mert Szász Károly olyan testhelyzetben volt, hogy nem tudná bizonyossággal felismerni támadóját.

Forrás: MTI

N. Tibor védője, Bor Tibor ügyvéd emlékeztetett, hogy korábban már indítványozta, hogy mutassák meg ügyfelét Szász Károlynak, és ha felismeri, akkor szembesítsék őket. Az ügyvéd felidézte, hogy ilyen bűncselekményeknél mielőtt fényképet mutatnának a sértettnek, kikérdezik, hogy mire emlékszik, és egy esetleges felismertetésnél mit tudna mondani az elkövetőről. Szász Károly másfél héttel ezelőtti kihallgatásán információk szerint azt mondta, nem tudna mit mondani az elkövetőről, nem emlékszik konkrétumokra. Így már nem is kerül sor fényképmutogatásra, szembesítésre - mondta a védő.
   
Futó Barnabás, Szász Károly jogi képviselője szintén úgy nyilatkozott, hogy nincs értelme a szembesítésnek, hiszen Szász Károly - ahogyan betegágyán, első kihallgatásán is elmondta - olyan testhelyzetben volt, hogy nem tudná bizonyossággal felismerni támadóját. Az ügyvéd a nyomozás érdekeire való hivatkozással arról továbbra sem kívánt nyilatkozni, hogy mi történt Szász Károly másfél héttel ezelőtti kihallgatásán.
   
Bor Tibor viszont elmondta, hogy a rendőrség azt ígérte védencének, hogy még ezen a héten megmutatják neki a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetéseinek híváslistáját, ami "nem egy hosszú lista, nem naponta hívogatták egymást". Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy indítványozta: kérjék ki a férfi mobiltelefonjának cellainformációit, amely alapján megállapítható, hogy melyik mobiltelefon-torony körzetében tartózkodott Szász Károly megverése idején. Bor Tibor közölte, hogy N. Tibort kedden a nagykanizsai ügyével kapcsolatban hallgatják ki a Zala megyei nyomozók, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szeptember 7-éig "kérte ki" a nagykanizsai kapitányságtól a férfit.
 
A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Tóth Gábor ezredes augusztus elején jelentette be, hogy egy más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban lévő nagykanizsai férfit gyanúsítanak a Szász Károly sérelmére elkövetett súlyos testi sértéssel. A gyanúsított DNS-ét megtalálták az elkövetésnél használt kerékpáron, azonban védekezése szerint korábban került a DNS-e a kerékpárra, amikor egy bolt előtt kipróbálta azt.
   
A PSZÁF elnökét tavaly június 16-án kerékpárbalesetet színlelve állították meg, majd két férfi megverte, és az elnök nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Szász Károly megverését követően, a betegágyán egy akkor készülő felügyeleti határozattal hozta összefüggésbe a személye elleni támadást. A PSZÁF a Pannonplast-papírok megszerzésének visszásságairól készített jelentést, amelyben közpénzek felhasználását is valószínűsítették, és amelyet Szász Károly megverése utáni napon tettek közzé. A Pannonplast-ügy PSZÁF-vizsgálatakor derült ki, hogy Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadója külön ügyfélkörrel rendelkezett. Utóbb Kulcsár Attilát különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel is meggyanúsították.

KAPCSOLÓDÓ CIKK