"Ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét" - mondta az Országgyűlés első őszi ülésnapján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt. A kormányfői poszt várományosa először beszélt ebben a tisztségében a parlamentben. A Fidesz vezérszónoka szerint hiába távozott Medgyessy Péter, minden marad a régiben, csak több lett a "színpadias elem".

Fotó: Fábián Évi
Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc az őszi ülésszak nyitónapján a munkahelyteremtést és a javak igazságosabb elosztását nevezte felállítandó új kormánya fő feladatainak. A nagyobb igazságosság érdekében a felső tízezertől nagyobb felelősséget vár Gyurcsány. Azt ígérte, hogy ha kell, akkor a gazdasági egyensúly érdekében az állam be fog avatkozni a pénzügyi folyamatokba, de "ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét". Utóbbit a jövedelmek 30 százalékos és a nyugdíjak 20 százalékos növekedésével látja bizonyítottnak. Gyurcsány szerint dinamikusan növekszik a magyar gazdaság, és növekszik a beruházások száma. Medgyessy Péter távozó miniszterelnök a nyáron még arról beszélt, hogy komoly takarékosságra lesz szükség a következő évben.

Gyurcsány köszönetet mondott Mádl Ferenc köztársasági elnöknek, amiért "igazi demokrataként" elősegíti a kormányalakítást. Mádl korábban azt ígérte, hogy Medgyessy lemondását követő 30. napon azonnal kinevezi a koalíció új miniszterelnök-jelöltjét. A minimum 30 napos várakozásra egy törvény kötelezi az elnököt.

A pártok vezérszónokai közül a fideszes Áder János támadta leginkább a kormányfő-jelöltet. Beszédében kiemelte, hogy Gyurcsány céljai már Medgyessy programjában is benne voltak, mégsem teljesültek. "Medgyessy Péter ment, a kormány marad, és a stílus mit sem változik, ugyanaz a mellébeszélés, csak egy kicsit több színpadias elemmel"- mondta. Áder úgy tudja, hamarosan adóemelések várhatók.

Katona Béla a szocialisták részéről arról beszélt, hogy azt szeretnék, hogy "az emberek mindig egy kicsivel jobban éljenek". Ennek érdekében az uniós tagságból kell minél több előnyt szereznie a kormánynak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke sok sikert kívánt az új kormánynak, amelytől koncepciót, alázatot és kíméletlen igazmondást vár.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy azért kellett új kormányfő, mert a kormányzati munka lelassult, és nem születtek meg idejében a döntések.