A Győr melletti kistelepülés, a 174 fős Vének lakossága évek óta panaszkodik arra, hogy elviselhetetlen bűz árad a Győr melletti fehérjefeldolgozó és komposztáló üzemek felől. Azt állítják: a bűzt még a határon túl is érezni. Egy véneki lakos be is perelte az érintett céget. A Környezetvédelmi Felügyelőség elismerte, hogy sok panasz érkezik, de mint mondták, a bűz elviselhetőségének határát nem rögzíti jogszabály, így nehéz meghatározni, mi az elviselhetetlen. Hamarosan ugyanakkor újabb környezetvédelmi beruházásokra szólítják fel az érintett két céget.

"Este árad a bűz leginkább" - mondta az [origo]-nak Jakusné Ságer Anna, Vének polgármestere. "Időnként légszomj tör rá az emberekre, a gyerekeknek asztmás rohamuk van, folyik orrunk-nyálunk. A ruhákat sem tudjuk kiteregetni" - tette hozzá. Megjegyezte: korábban is égettek állati tetemeket az általuk csak "döggyárként" emlegetett gyárban, de szerinte nem volt ennyire büdös. Ez azóta van így - mondta -, mióta a komposztáló cég - az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. többségi tulajdonában álló ATEVSZOLG Rt. - itt van. "Hiába állítják, hogy éjjel nem dolgoznak, halljuk a teherautókat és érezzük a bűzt. Éjszaka minden ablakot csukva tartunk, de azon is átjön a bűz" - mondta a 174 lakosú Vének polgármestere. Megjegyezte: az egyik véneki férfi pert is indított a vétkes cégek ellen. Az önkormányzat pedig a komposztkészítő gyár terjeszkedését próbálja jogi úton megakadályozni.

 

Bár négy éve folyamatosan panaszkodik Vének, a polgármester szerint a környezetvédelmi felügyelőség nem tesz semmit az ügyben. "Láttam komposztgyártó céget Németországban. Ott a gyár mellett is laktak emberek, nem volt büdös. Itt viszont a nyílt udvaron borogatják a konténereket, a széljárástól függetlenül. Minket meg elborítanak a legyek" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a gyár miatt az ide látogató turisták is panaszkodnak, sőt, a határon túli Kolozsnéma polgármestere is panaszkodik a bűzre.

 

Hajdú Klára, a győri Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese az [origo]-nak elmondta: évek óta húzódó ügyről van szó. Közölte: többször vizsgálták a két céget, jelenleg is folyamatban van egy közigazgatási per. "A munkájuk bűzkibocsátással jár. Az elmúlt években mindkét üzem jelentős környezetvédelmi beruházást hajtott végre. Most zajlik egy hatósági mérés, és kötelezzük őket további beruházásokra" - tette hozzá. "Egyértelmű, hogy a komposztálás zavarja a környéken lakókat" - mondta a lakossági panaszok alapján.

 

"Valóban büdös van, de ugyanakkor az emberek érzékenysége is nő, mivel egyre közelebb települnek a gyárakhoz" - állította Hajdú Klára, megjegyezve: épp a legtöbbet panaszkodó Vének önkormányzata vágott ki egy erdősávot, ami szűrte a levegőt. "Nem kiirtottuk, csupán megritkítottuk. 6-7 ház építését tervezzük csak. Amúgy meg úgysem védett semmitől az erdő" - közölte Vének polgármestere.

 

A komposztáló cég hulladékkezelési engedélye tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint figyelembe kell venniük a szélirány változását. Hajdú Klára elmondta: ennek érdekében a gyár mellett fel is állítottak egy kis meteorológiai állomást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ők nincsenek felkészülve annak ellenőrzésére, hogy a széliránynak megfelelően végzi-e a cég a munkáját. Mint az igazgatóhelyettes elmondta: ezt az üzemnaplóból lehet nyomon követni.

 

A környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese szerint gondot jelent az is, hogy a bűz mérése nehéz. "Megfoghatatlan probléma, mert nincs határérték meghatározva a jogszabályban. Vannak lakossági panaszok, tehát zavarja őket. Azonban az eddigi ellenőrzéseknél még egyszer sem tapasztaltuk azt, hogy eltértek volna az előírt technológiától" - közölte.

 

"Megértjük, hogy szükség van a gyárra, de nem lehet ezt ilyen primitív módon intézni. Négy év alatt minket egyszer sem keresett meg a környezetvédelmi felügyelőség, pedig azt is felajánlottam, hogy lakjanak pár napig a házamban" - mondta Vének polgármestere. "Nem hiszek abban, hogy bármi is történni fog" - tette hozzá.

 

"Bűz több tevékenység során keletkezhet, mely hatások akár össze is adódhatnak, és így elérhetik az észlelési, illetve ingerküszöböt. A bűz észlelése szubjektív, egyénenként változó, ezért nagyon nehéz meghatározni" - mondta az [origo]-nak Kiss Jenő, az ATVESZOLG ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a szag a keverés során keletkezik. "Az állati hulladék feldolgozása szaghatással jár. Minél bomlottabb anyagot kénytelen feldolgozni a kezelő, annál erőteljesebb a szaghatás" - mondta. Azt elismerte, hogy ilyenkor bűz van a telepen, de az igazgató állítja: délnyugati, déli és délkeleti szél esetében, szélcsendben nem kevernek, illetve este 6-tól reggel 6-ig sem, ahogy azt a véneki polgármester állítja.

 

A környezetvédelmi felügyelőség még egyszer sem szabott ki bírságot - jegyezte meg az igazgató. Hozzátette ugyanakkor, hogy a - szerinte alaptalan - bejelentések száma az utóbbi időben megszaporodott.

 

"A szag terjedésének megakadályozása érdekében több környezetvédelmi beruházást végeztünk az utóbbi években" - állította Kiss Jenő. 20 millióért pédául szagcsökkentő rendszert telepítettek a telep Vének felőli határába. "Hatásfoka a mérések alapján megítélésünk szerint bizonyított" - tette hozzá az igazgató. Emellett csökkentették a keverések számát.

 

Kiss szerint a legjobb a megelőzés lenne, amikor a hulladékbirtokos a hulladékát hűtené az elszállításig. Hozzátette: szükséges az is, hogy Vének ne csökkentse tovább a meglévő védőerdősávot.

 

Kapcsándi Dóra