Ide menekültek a megvert vajdaságiak

2004.09.17. 13:47

Röszkénél lépte át a határt péntek délelőtt a szabadkai Sötét család, amelynek tagjait a közelmúltban többször is zaklatták magyarságuk miatt. A családot a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyi kirendeltségén meghallgatták, majd egy menekülteket befogadó állomásra vitték. A pontos helyszínről, személyiségi jogaikra tekintettel, nem adnak felvilágosítást.

Forrás: MTI
A Sötét család házát összefirkálták

A Sötét családot Mádl Ferenc államfő is meglátogatta háromnapos, csütörtökön befejeződött szerbia-montenegrói látogatása során. A családfő már akkor úgy nyilatkozott, hogy Magyarországra jönnek, hogy politikai menedékjogot kérjenek, mivel fiát kétszer is megverték magyarsága miatt.

László, az édesapa, Szlavica, az édesanya, Denisz, a fiú, akit többször is megvertek már, és Klementina, a 13 éves kislány egy német rendszámú gépkocsival érkeztek a határállomásra. Az őket szállító jármű később visszatért Szerbia-Montenegróba. A családfő kérésére a határőrség egy szolgálati gépkocsit biztosított a számukra, amely a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyi kirendeltségéhez szállította. A család tagjait meghallgatták a bevándorlási hivatal munkatársai. "Kollégáim Szegeden, a hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságán azt tudakolták a családtól, hogy valójában mit is szeretnének" - mondta Daragó Réka, a hivatal munkatársa.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal meghallgatása után a család elindult az egyik menekülteket befogadó állomásra, de a pontos helyszínről, személyiségi jogaikra tekintettel, a hivatal nem adhat  felvilágosítást. Az állomáson a család teljes ellátást kap az ügy lezártáig. Az eljárás lefolytatására 60 napja van a hivatalnak.

Petrik Orbánné, a szervezet dél-alföldi regionális igazgatója a menekültügyi eljárással kapcsolatban elmondta, hogy menekültkérelmet az a külföldi állampolgár nyújthat be, aki hazájában vagy szokásos tartózkodási helyén vallása, politikai meggyőződése, nemzetisége, vagy egyéb más miatt üldöztetésnek van kitéve.

Lamperth Mónika belügyminiszter utasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy gyorsan hozza meg a döntést a Vajdaságban a magyarságuk miatt üldöztetésnek kitett, Magyarországon menekültstátust kérő családok ügyében. A belügyminiszter hozzátette, hogy a magyar kormány tagjaként elsőként mondta el Szabadkán, hogy véget kell vetni a magyarok ottani zaklatásának.

Lamperth Mónika fontosnak tartja, hogy a magyarok a Vajdaságban békében, nyugalomban élhessenek, és ennek érdekében bármikor, bárhol hajlandó szerb kollégájával erről tárgyalni. "Magyarország fontosnak tartja a jószomszédi kapcsolatokat, nem akarja Szerbiát elszigetelni. Értékeli az ország elnökének és kormányfőjének eddig tett lépéseit" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK