Alkotmánybírósághoz fordulnának a polgármesterek

2004.09.20. 7:19

Az alkotmánybírósághoz, de akár az Európai Bizottsághoz, sőt az Európai Bírósághoz is elmennek a polgármesterek, ha nem tudnak pénzügyi kérdésekben megegyezni a kormánnyal. A városvezetők az idénre ígért közalkalmazotti béremelés teljes fedezetét, illetve az áfatörvény módosításának visszavonását követelik a kormánytól - írja a Népszabadság.

A közalkalmazottak idei bérfejlesztéséhez szükséges teljes összeget követeli a Megyei Jogú Városok Szövetsége, ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordulnak - írja a Népszabadság. Szita Károly a szövetség társelnöke, egyben kaposvári polgármester elmondta a lapnak, hogy a kormány a közalkalmazottak idei hatszázalékos fizetésemelésének csak egy százalékát - hat és fél milliárd forintot - biztosít, a fennmaradó összeget - több mint harmincmilliárd forintot - a helyhatóságoknak kellene előteremteniük. Ez azt eredményezné, hogy a kormánynak nagyobb lenne a bérnövekményből származó szja-bevétele, mint amennyi pénzt erre a célra szán. Szita Károly szerint ez elfogadhatatlan és alkotmánysértő is, mivel az állam az önkormányzatokkal fizettetné meg a vállalt kötelezettség terheit.

Szita a pénzügyminiszterrel is tárgyalni akar az áfatörvény módosítása miatt. Ez évtől ugyanis az önkormányzatoknak az állami támogatással megvalósuló fejlesztéseik után is meg kell fizetniük az áfát, ami azt jelenti - mondta a polgármester a Népszabadságnak -, hogy 25 százalékkal kevesebb pénzt fordíthatnak például a szennyvízhálózat kiépítésére. A módosítás a szövetség szerint ellentétes az EU Tanácsának az általános forgalmi adóról szóló közösségi irányelvével is, így hajlandóak az Európai Bizottsághoz fordulni jogorvoslatért, sőt akár az Európai Bíróságra is elviszik az ügyet, ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal.

Az önkormányzatok jövőre 70 milliárd forinttal nagyobb összegű forráshoz jutnak az idei 10 milliárddal csökkentett várható teljesítéshez viszonyítva. Ez összesen 1311,6 milliárd forintot jelent - közölte a PM politikai államtitkára a múlt héten. Veres János szerint társadalom- és szociálpolitikai juttatásokra az ideinél 10 milliárd, bérkiadásokra 38 milliárd, a helyi tömegközlekedésre 6 milliárd, a kistérségi együttműködés ösztönzésére 8 milliárd forint többlet szerepel - írja a Népszabadság.