Hétfőn tárgyalhat a főpolgármesteri kabinet az Erzsébet téri létesítmények sorsának rendezéséről készült megállapodás-tervezetről. Az ügyben már csak két kérdés nyitott. A főváros szeretné, ha az állam szavatolná az ingatlan per-, teher- és igénymentességét, és ha anyagi kötelezettséget vállalna a létesítmények hibáiért. Utóbbiról azonban hallani sem akar a kulturális tárca - írja a Népszabadság.

2006 tavaszáig pályázaton kiválasztott vállalkozó fejezheti be a félkész Erzsébet téri létesítményeket - írja a Népszabadság. A lap szerint négy változatban készült megállapodás-tervezet a tér sorsának rendezéséről. Ezekről hétfőn tárgyalhat a főpolgármesteri kabinet.

Az ügyben már csak két vitás kérdés maradt nyitva a kulturális minisztérium és a főváros között. A városháza azt szeretné, hogy az állam szavatolja a tér alatti ingatlan per-, teher- és igénymentességét, illetve, hogy vállaljon anyagi felelősséget a nem megfelelő kivitelezésből, a karbantartás elmaradásából eredő hibákért - írja a Népszabadság a birtokába került megállapodás-tervezet alapján.

A nyáron is zajló egyeztetéseken ugyanakkor a kulturális tárca többször is kérte: a majdani megállapodásba mindenképpen vegyék bele, hogy az államnak nincs semmilyen anyagi kötelezettsége az eddig elkészült létesítményekkel kapcsolatban.

Az egyezségben rögzítenék, hogy a létesítmények a fővárosi önkormányzat tulajdonában vannak. A tér alatti félkész létesítményeket 2006. március közepéig fejeznék be úgy, hogy a birtokbavételtől számítva egy éven belül limit nélküli, egyfordulós pályázaton keres vállalkozót erre a főváros. Rögzítik azt is, hogy a kereskedelmi és szolgáltató jellegű üzletekből befolyó pénzt a kulturális létesítmények befejezésére költik. Abban egyetért a szaktárca és a városháza is, hogy a teret elsődlegesen kulturális célra kell hasznosítani.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy az ingatlant jelenleg egy rendezvényszervező cég használja a tárca felhatalmazásával, amelyre "több panasz is érkezett a környék lakóitól, a szerzői jogvédő hivataltól, valamint a mélygarázsban parkolóktól". Vajda javaslata szerint "ennek alapján egyértelművé vált, hogy a birtokbavételt követő üzemeltetéssel nem ezt a céget kellene megbízni" - derül ki a Népszabadság írásából.