Ma szavaznak Gyurcsányról

2004.09.29. 7:11
Fotó: MTI
Gyurcsány felkészült

Gyurcsány Ferenc úgy kezdte szerdai beszédét, hogy amikor két nappal ezelőtt a köztársasági elnök megbízást adott neki a kormányalakításra, akkor azt mondta, készen áll a feladatra. "Igen, felkészültem. A politikában és az azt megelőző életemben megtanultam dönteni és felelősséget vállalni. Készen állok, tudom, hogy mit akarok, és képesek leszünk ezt véghezvinni" - mondta Gyurcsány.

Gyurcsány külön köszönetet mondott Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek. "A politikus meg tudja szerezni a hatalmat, a jó politikus le is tud róla mondani" - utalt a miniszterelnöki pozíciójáról lemondó Medgyessyre. "Itt köszönöm meg neki, amit az elmúlt két évben és korábbi pályafutása során tett a nemzetért" - mondta Gyurcsány, aki azt is hozzátette, hogy Medgyessy megmutatta, hogy a politikus is ember. "Köszönjük, miniszterelnök úr"  - mondta. Gyurcsány felkérte Medgyessy Pétert, hogy képviselőként segítse Magyarország érvényesülését Európában. "Ha elfogadja felkérésemet, engem megtisztel, az országnak pedig sokat használ" - mondta Gyurcsány.

A leendő miniszterelnök elmondta, hogy a bátor, eredményekre épülő, jövőre koncentráló, cselekvő kormányzásban hisz, és nem a szerint alakítja majd a kormány politikáját, hogy melyik társadalmi csoportnak mekkora az érdekérvényesítő képessége. Az új kormány nem csak az erősek, hanem a gyengéké is lesz - mondta. Gyurcsány beszélt arról is, hogy igazságosabb Magyarországot akar, ahol a szegények jobban boldogulnak és képesek élni a nekik járó állami támogatásokkal. A kormány legfőbb feladataként a munkahelyteremtést nevezte meg. Megerősítette, hogy 2010-re be akarják vezetni az eurót, ennek a növekvő gazdaság a fedezete. Beszédében többször kiemelte, hogy szerinte a gazdaság rendkívüli ütemben fejlődik. "Nem az ország helyzete válságos, az ellenzék magatartása álságos" -mondta arra utalva, hogy az ellenzék gazdasági válságról beszél. "Tudom, hogy ez kínrím, de az is kínos, ahogy az ellenzék beszélni tud a gazdaság helyzetéről" - mondta Gyurcsány.

Elfogadásra és befogadásra alapuló országot teremtünk - mondta. "Hungaristákkal, rasszistákkal nem alkuszunk, velük nem csak az együttműködés, de a cinkos összekacsintás is megengedhetetlen" - közölte Gyurcsány. Folytatják az esélyteremtési programokat, hogy segítsék a romák kiemelkedését. Amikor a romák helyzetéről beszélt, cigányul is megszólalt. "Egy Magyarország van, romák és magyarok Magyarországa" - mondta cigány nyelven, majd magyarul is. Az expozé végén ismét kitért arra, hogy azokat akarják helyzetbe hozni, akik eddig úgy érezték, elfelejtkezett róluk a politika, akik eddig csak "kartotékadatok" voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK