Hatvankét gyanúsítottja van egy banki csalássorozatnak, amelyben a rendőrség vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást. A gyanú szerint a csalók 2 milliárd forintos kárt okoztak a Konzumbanknál. Az ügyben érintett egy fiókvezető is. A Konzumbankot azóta privatizálták, és beolvadt a Magyar Külkereskedelmi Bankba.

A gyanúsítottak túlnyomó része strómanként működött közre abban a csalásban, amelynek révén a Konzumbank egyik fiókjából összesen több mint kétmilliárd forintnyi vállalkozói gyorshitelt vettek fel csak papíron létező cégek. A csalássorozat két évig tartott, amikor végül 2002 nyarán a rendőrség tudomására jutott az ügy. A vizsgálat során kiderült, hogy a hitelt kapó vállalkozások semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak, sem vagyonuk, sem fedezetük nem volt, így esélyük sem volt visszafizetni az adósságukat. Az ellenőrzés alapján mintegy hatvan vállalkozás vett fel fiktív okiratok alapján (a maximálisan felvehető) 30 millió forintos gyorshitelt.

"A cégvezetőket meghallgatva jutottak el a nyomozók M. Lászlóig, aki egy sikeres hitelfelvétel után megegyezett a fiókvezetővel, hogy sorra hozza az igénylő cégeket, a fiókvezető pedig eltekint az igazolások ellenőrzésétől, és javasolja a hitelek felvételét" - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője, Papp Csaba a Magyar Hírlapnak.

A vallomások szerint a fiktív vállalkozások vezetői néhány tízezer forintért vállalták a csalássorozatban való részvételt, a felvett hitel többi részét, vagyis közel 30 milliárd forintot továbbadták M. Lászlónak. A férfi vallomása szerint a fiókvezető a kiutalt hitel kétharmadát kérte és kapta, míg a fiókvezető azt állította, hogy csak néhány esetben kapott pár százezer forintot ajándékként. Mindenesetre 2 milliárd forintnak nyoma veszett, a rendőrség pedig vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez, csalás alapos gyanúja miatt.

A Konzumbank idén nyáron szűnt meg, pontosabban beolvadt a Magyar Külkereskedelmi Bankba (MKB), miután a korábban állami tulajdonban levő bankot 2003-ban privatizálták. Az MKB 10,8 milliárd forintot fizetett a Konzumbankért.