A magyar férfiak elhanyagolják a fogaikat

2004.10.15. 15:31

A Szájápolási Hónap keretében a fogorvosok felmérést is készítettek a magyarok fogápolási szokásairól. A legtöbben évente egyszer, vagy egyszer sem mennek szűrésre. Tizenkét éves korukra a magyar gyerekeknek átlagosan már négy rossz foguk van. A középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött, míg a nyugdíjasoknak alig van ép foguk. A tapasztalatok szerint a nők sokkal többször keresik fel a fogorvost, mint a férfiak.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Magyar Fogorvosok Egyesülete, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata támogatásával idén hatodik alkalommal meghirdetett Colgate Szájápolási Hónapon csaknem 80 ezer ember vett részt csak a felnőtt fogászati programban. Az ország 150 településének 255 rendelőjében bárki jelentkezhetett ingyenes szűrővizsgálatra . A megjelentek legjellemzőbb fogászati problémája a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogkő volt.

Az orvosok felmérést is készítettek a magyarok fogápolási szokásairól. A legtöbben évente egyszer, vagy egyszer sem térnek be a rendelőbe. Bár 2001. november óta ismét ingyenesek a fogmegtartó kezelések, a korábbiakhoz képest alig nőtt a páciensek száma és a szájhigénés mutatók még mindig komoly problémákról tanúskodnak. Tizenkét éves korukra a magyar gyerekeknek átlagosan már négy rossz foguk van. A középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött, míg a nyugdíjasoknak alig van ép foguk.

Dr. Fejérdy Pál, a SOTE Fogorvostudományi karának kandidátusa, a Magyar Fogorvosok Egyesületének tagja szerint azért nem járnak a magyarok fogorvoshoz, mert motiválatlanok. "Az orvoshoz járás megítélése Magyarországon nagyon rossz, még a magasan képzettek között is. Ez nem csak orvosi, társadalmi probléma is, itthon az egészség nem érték". Fejérdy Pál úgy gondolja, hogy mivel a fogproblémákba nem lehet belehalni, az emberek még kevésbé járnak fogorvoshoz, mint rákszűrésre, ahová szintén ritkán jutnak el. "Pedig a szájüregi rákok is nagyon veszélyesek".

A nők fogai ápoltabbak

A pénz Fejérdy Pál szerint sem számít, mert amikor ingyenes volt a szűrővizsgálat akkor is ugyanolyan kevesen jártak, mint amikor fizetni kellett érte. Most, hogy megint ingyenesek a megelőző kezelések, semmivel nem nőtt a páciensek száma. A tapasztalatok szerint a nők többször keresik fel a fogorvost, mint a férfiak. "Jobban odafigyelnek, pedánsabbak, rendszeresebben ápolják a fogaikat" - állítja Fejérdy Pál. A helyi tarifával hívható információs vonalat, ami fogászati kérdésekben segített az érdeklődőknek, egy hónap alatt több százan hívták fel, a hívók 72 százaléka nő volt. 

A szűrések elhanyagolása, és az, hogy az emberek csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már fájdalmaik vannak, következményekkel jár. A fogorvosok több mint fele szerint így gyakorlatilag minden szűrést kezelés, legtöbb esetben fogtömés követ, holott már évente két ellenőrzéssel jelentősen csökkenteni lehet a beavatkozást igénylő esetek számát. A fog- és szájbetegségek tekintetében a népesség körében gyakorlatilag 100 százalékos a fogszuvasodás, emellett az ínygyulladás, illetve a különböző fogágybetegségek a leggyakoribbak.

Fejérdy Pál szerint a helyzet javulása nem a fogorvosokon múlik. A reklámok, szórólapok hatásosak lehetnek ugyan, de "valójában tudati és gazdasági változásokra van szükség". "Más országok képesek voltak arra, hogy az egészséget értéknek tartsák a polgárai, mi még nem" - állítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK