Szombaton eldől, Hiller Istvánt vagy Szekeres Imrét választják-e a szocialisták elnöküknek. A Hungexpón tartott tisztújító kongresszuson akár a teljes vezérkar lecserélődhet. Az esélyesebbnek tartott Hiller csütörtökön megnevezte azokat az embereket, akikkel együtt szeretne dolgozni. Vadai Ágnest, Kállai Katalint, Juhász Ferencet, Veres Jánost, Újhelyi Istvánt, Mesterházy Attilát, Mandur Lászlót, Steiner Pált, Szekeres Imrét, Kiss Pétert, Lamperth Mónikát és Lendvai Ildikót említette. Medgyessy Péter volt miniszterelnök az előzetes tervekkel ellentétben nem vesz részt a pénteken kezdődő kongresszuson.

Soron kívüli tisztújító kongresszust tart pénteken és szombaton az MSZP Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A szombati zárt ülésen a küldöttek megválasztják a párt elnökét és annak helyettesét, két alelnököt és további tíz elnökségi tagot. Ugyancsak megválasztják az országos választmány elnökét, a központi pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és a testület további tíz tagját, valamint az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, illetve a párt pénztárnokát.

A szocialisták többsége Hiller István kinevezését támogatja a pártelnöki posztra. Eredetileg hatan indultak a tisztségért, időközben azonban Szili Katalin elnökhelyettes, házelnök, Jánosi György választmányi elnök, Lamperth Mónika belügyminiszter és Toller László pécsi polgármester visszalépett. Így Hilleren kívül már csak Szekeres Imre maradt, aki nemrég veszítette el pozícióját a kormányban. Korábban a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt. Hillert támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, akivel a magánéletben is jó barátok.

Az elnökhelyettesi posztra is jelentkezett Szekeres, mellett Juhász Ferenc lehet a másik befutó. A két alelnöki posztra öten versengenek: Szekeres és Juhász mellett Újhelyi István, Veres János Szabolcs megyei pártelnök, Gyurcsány kabinetfőnöke és Veress József szállt ringbe.

Az elnökségi helyekért huszonketten versenyeznek: Gál J. Zoltán, Gúr Nándor, Iváncsik Imre, Juhász Ferenc, Kállai Katalin, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Mandur László, Mesterházy Attila, Nagy Sándor, Németh Ferencné, Pásztohy András, Sós Tamás, Steiner Pál, Szekeres Imre, Szitka Péter, Tóbiás József, Török Zsolt, Újhelyi István, Vadai Ágnes, Veres János és Veress József. Az elnökségbe kötelezően be kell választani megfelelő számú nőt és 35 év alattit az MSZP szabályzata szerint.

A választmányi elnöki posztért indult az eddigi választmányi elnök, Jánosi György, azonban nem tudta megszerezni a választmány kétharmadának támogatását, így végül nem lett jelölt. Helyette Csiha Judit és Simon Gábor indulnak ezért a címért.

A pénztárnoki posztra az eddig azt betöltő Puch László az egyetlen jelölt. Az Etikai Ellenőrző Bizottság elnökségéért Steiner Pál és Simon Gábor indul, a pénzügyi ellenőrző bizottság élére Keller László, illetve Bakonyi Tibor. Szili Katalin semmilyen posztért nem indul.

Az MSZP tisztújító kongresszusán három dokumentumot is megvitatnak a küldöttek: az új magyar szociáldemokrácia programját, a párt alapszabályára, valamint a párt szervezeteinek és működésének korszerűsítésére vonatkozó dokumentumokat. A Hiller István alelnök vezette kabinet által kidolgozott pártprogramtervezet legfontosabb megállapítása, amely a Gyurcsány-kormány programjában is visszaköszön, hogy "Magyarország ma szabad és igazságtalan", mivel az állampolgárok egy része a rendszerváltás vesztesének érzi magát. A programtervezet szerint új jóléti államra van szükség, amely a társadalmi békét úgy tartja fenn, hogy szolidáris a legszegényebbekkel, lehetőséget ad a felemelkedésre a középen állóknak és nyugalmat biztosít a tehetőseknek. 

Az MSZP alapszabályának módosításával foglalkozó kabinet, amelyet Lamperth Mónika elnökségi tag vezetett, azt javasolja, hogy a párt elnöke az országgyűlési képviselőség mellett ne tölthessen be más közjogi tisztséget, az alelnökök száma öt főre nőjön. Módosulna a tagfelvételi eljárás: az egyik variáció szerint aki be akar lépni a pártba, annak két olyan páttag ajánlásával kell bírnia, aki legalább egy éve tagja az MSZP-nek és egyikük az adott pártszervezet tagja. Ezzel a dokumentummal néhány pontban ellentétes a Szili Katalin elnökhelyettes vezette bizottság által készített tervezet: a készítők szerint a pártba való belépés alapvető állampolgári jog. 

A kongresszus pénteken kora délután politikai beszámolókkal kezdődött: elsőként Kovács László pártelnök ismertette az országos elnökség beszámolóját, őt követi Jánosi György választmányi elnök, majd a külföldi vendégek, végül a kabinetvezetők, Hiller István, Szili Katalin és Lamperth Mónika vitaindítóját hallgathatják a jelenlévők. Eredetileg úgy volt, hogy Medgyessy Péter is jelen lesz a kongresszuson, végül úgy döntött, mégsem megy el, ehelyett délután felolvassák a kongresszuson a küldötteknek írt levelét.

Forrás: MTI
Medgyessy még korainak tartja, hogy elmenjen a kongresszusra

"A hatalmat szolgálatnak és nem uralomnak tekintettem. Tiszta szívvel mondhatom, ettől soha nem tértem el. A miniszterelnöki pozíció a múlté, de hitem közösen választott értékeinkben nem változott. Hiszek abban, hogy baloldalinak lenni jó. Büszke vagyok baloldali elkötelezettségemre" - írta a Népszabadságban közzétett levélben Medgyessy. "Hiszek abban, hogy a baloldali elkötelezettség igazi nemzeti elkötelezettség, amely egyaránt érvényes az itt és a határon túl élő magyarság iránt. A baloldal a nemzetnek, az ország polgárainak jót akart és jót akar. Nem hiszek azonban az élet egészére kiterjedő, politikailag motivált konfrontatív logikában. Ennek az országnak az teheti a legfőbb jót, ha a vita az együttműködést szolgálja. A vita alapja pedig csakis a kölcsönös tisztelet, a konszenzuskeresés szándéka lehet. Ennek az országnak az hozhatja a legfőbb jót, ha nem a gyanakvással teli romboló szándék, hanem az építő akarat hatja át mindennapjainkat. A szabadság mellé oda kell tennünk a biztonságot" - áll a levélben, amelyben a volt miniszterelnök azt írja: még korainak érzi, hogy személyesen is részt vegyen a kongresszuson.

A tanácskozást délután felfüggesztik a szocialisták, hogy részt vegyenek a Terror Háza Múzeum előtt, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján megrendezésre kerülő demonstráción. Este szekcióvitával zárul a kongresszus pénteki programja.

Szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatójával kezdődik a nyilvános program, ezt követik a szekcióvezetők beszámolói. Ezután késő délutánig zárt ülést tart a kongresszus, ekkor kerül sor az új tisztségviselők megválasztására. Az új elnököt várhatóan dél körül nevezik meg.

A párt budapesti küldöttgyűlésén Hiller István - a legtöbb szimpátiaszavazatot kapott elnökjelölt - Vadai Ágnest, akit Medgyessy a honvédelmi tárca politikai államtitkárának akart kinevezni, de Gyurcsány nem adott neki tisztséget a kormányban; Kállai Katalin roma politikust; Juhász Ferenc honvédelmi minisztert; Veres János Szabolcs megyei elnököt; Újhelyi Istvánt, a Fibisz elnökét (aki jelezte, megválasztása esetén lemond erről a posztjáról); Mesterházy Attilát, a sportminisztérium politikai államtitkárát; Mandur Lászlót, aki sokáig az MSZP budapesti elnöki posztját töltötte be; Steiner Pál V. kerületi polgármestert; Veress Józsefet, aki 1994-1998 között helyettes államtitkárként a miniszterelnök kabinetirodájának helyettes vezetője volt; riválisát, Szekeres Imrét; Kiss Péter kancelláriaminisztert; Lamperth Mónika belügyminisztert és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt jelölte meg, akikkel szívesen dolgozna együtt megválasztása esetén az országos elnökségben.

Hiller István azt is közölte a küldöttekkel, hogy aláírja azt a javaslatot, amely Vitányi Ivánt jelöli az MSZP országos választmánya elnökének.